Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Volleyboll

Skapad 2015-02-12 14:51 i Britsarvsskolan Falun
Grundskola 9 Idrott och hälsa
Volleyboll betyder "utan studs". Det innebär att bollen under spelets gång hela tiden ska hållas i luften. Genom att öva mycket teknik och spel i i smålag under en period kommer du känna vilket roligt spel det är när flytet kommer. Under perioden kommer vi koncentrera oss på just volleyboll, men det kan även bli variation med andra bollspel och racketsporter såsom badminton.

Innehåll

Syfte:

Träna din förmåga...

... att röra dig allsidigt i olika fysiska sammanhang

...att anpassa komplexa rörelser till aktiviteten och variera dina rörelser i sammanhanget.

...att samarbeta och få upp ett samspel som leder till att spelet når sitt syfte.

 

Undervisning och arbetsformer:

Du kommer genom olika övningar och aktiviteter få möjlighet att utveckla dina förmågor gällande komplexa rörelser i samband med spel och idrott.

Du kommer att träna...

  • din öga-handkoordination genom att träna teknik inom den specifika lagidrotten. Du tränar olika tillslag; fingerpass, baggerslag, underhandsserve, och smash.
  • smålagspel för att utveckla din spelförståelse och spelförmåga.

Du bidrar till att spelet når sitt syfte genom att visa spelförståelse, anpassning till spelet och klasskamraternas färdigheter. Med andra ord positionera dig på ett bra sätt, passa lagkamraterna och tillämpa fair-play på alla plan.

 

Bedömning - vad och hur

Vad ska bedömas?

  • din förmåga att röra dig allsidigt under de aktiviteter som du genomför, dvs. hur väl du genomför de komplexa rörelserna i spel samt att du bidrar till att spelet uppnår sitt syfte genom att visa spelförståelse, anpassning till spelet och till lagkamraternas färdigheter. Med andra ord positionera dig på ett bra sätt, passa lagkamraterna och tillämpa fair-play på alla plan.

Hur ska det bedömas?

  • Detta kommer att bedömas genom din delaktighet under lektionerna och på vilket vis du visar att du behärskar de olika momenten/bedömningsgrunderna vi jobbar med.

Matriser

Idh
Konkretiserande bedömningsaspekter

Rubrik 1

Nivå 1
Du ska delta i bollspel som innefattar komplexa rörelser och anpassar dina rörelser till aktiviteten och sammanhanget. Du är delaktig och medverkar i viss mån till att spelet når sitt syfte. Du deltager i ett begränsat samspel med andra personer. Du deltager och försöker lära dig grunderna i spelet och hur rörelser och tillslag utförs.
Nivå 2
Du ska delta i bollspel som innefattar komplexa rörelser och anpassar dina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget. Du är delaktig och väljer strategier och metoder som medverkar till att spelet når sitt syfte. Du deltager i ett tillfredsställande samspel med andra personer. Du utför rörelser och tillslag med ganska god teknik. Du är aktiv i spelet och väljer metoder som medverkar till ett bra spel.
Nivå 3
Du ska delta i bollspel som innefattar komplexa rörelser och anpassar dina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget. Du är delaktig i väsentliga spelfaser och väljer effektivt strategier/metoder som i hög grad medverkar till att spelet når sitt syfte. Du deltar i ett utvecklat samspel med andra personer. Du läser och för spelet framåt. Du är mycket god timning i rörelser, tillslag och passningar.
Aspekt 1
Du kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar rörelserna .... ...till aktiviteten och sammanhanget.
...till viss del...
...relativt väl...
...väl...
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: