Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jä ht 17 åk 7 Ge Karta och glob ASv

Skapad 2015-03-10 20:02 i Järnåkraskolan 4-9 Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 Geografi
I arbetsområdet Karta och glob arbetar vi med de geografiska grunderna. Vi lär oss använda en kartbok och jobbar med Denvermetoden. Vi går igenom centrala ord och begrepp kopplade till kartan. Dessutom ingår grundläggande namngeografi.

Innehåll

Mål för elev

Du ska kunna:

- ta reda på fakta om en plats endast med hjälp av en kartbok (Denver-övning),

-namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter,

- förklara centrala ord och begrepp, till exempel ekvatorn, vändkretsarna, polcirklarna nollmeridianen, längdgrad och breddgrad, tidszoner, topografiska kartor, temakartor, väderstrecken, skala, kartprojektioner.

Innehåll

Genomförande

Under några veckor under höstterminens början arbetar vi med kartboken, övningsuppgifter, tabeller och diagram så att du lär dig grunderna för geografi. Vi kommer att varva genomgångar i klass med övningar.

Arbetsområdet avslutas med ett prov.

Kursplanemål

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
  Ge  7-9
 • Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
  Ge  7-9
 • Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.
  Ge  7-9
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  7-9

Matriser

Ge
Karta och glob

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Använda de geografiska verktyg
på ett
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt. Du kan använda register och innehållsförteckning för att hitta var en stad eller ett land ligger. Du kan använda vissa kartor men du är osäker på andra. Till exempel vet du vad vissa begrepp, symboler och färger betyder men inte andra eller vad vissa kartor visar men inte andra.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och begrepp på ett relativt väl fungerande sätt. Exempel: Du kan använda kartboken för att läsa specialkartor. Om du vill veta hur många personer som bor i en viss stad, tex. Bombay så kan du via innehållsförteckning och register finna den karta som visar just denna information. Du är säker på begrepp, kartans symboler, färger och teckenförklaringar och kan med hjälp av dem ta reda på svaret .
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och begrepp på ett väl fungerande sätt. Exempel: Du finner ett antal olika sorters kartor i kartboken som visar Bombay. Genom att kombinera informationen på de olika kartorna kan du dra allmänna slutsatser om staden gällande årstider, befolkning, utbildning, språk etc. Du använder genomgående centrala begrepp i din framställning.
Ny aspekt
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: