Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), Teknik

·

Årskurs:

1

Från forntid till framtid Vt 2018.

Freinetskolan Mimer , Freinet · Senast uppdaterad: 21 februari 2018

Material i vår omgivning. Vattnets och luftens egenskaper tekniska lösningar och teknikutveckling.

Centralt innehåll

Arbetssätt, arbetsformer

Vattnets egenskaper

Vi kommer i arbetet att utgå från människans behov av vatten. Du får lära dig mer om vattnets egenskaper genom att se film, experimentera och gemensamt prata om vattnets olika former. Du tränar på att dokumentera dina experiment genom att formulera en gissning "hypotes" samt beskriva med ord och bild vad som händer.

Vi kommer att prata om hur man får rent vatten och koppla till temat forntid. Vi kommer att jobba med naturens "reningsverk" genom filtrering och vattnets kretsloppet. Du lär dig ord som filtrering och avdunstning.

Teknikhistoria och föremåls utveckling

Vi utgår från forntidsmänniskans behov av föremål som hjälper dem att utföra ett arbete t.ex. att samla in vatten, göra upp en eld och tillverka hantverksföremål och verktyg. I Färsna får  du får prova att göra upp eld med tändstål och flinta, leka lekar och vara med på forntidsjakt.

  Du kommer att få prova att göra olika experiment och öva på att dokumentera dina experiment.

Vi kommer gemensamt prata om olika tekniska föremåls utveckling till exempel från visp av björkgrenar till elvisp.

Under studiebesöket till Historiska museet kommer du att få känna på olika föremål från forntiden till exempel en spjutspets av flinta och en nål av djurben. Du kommer också att få lära dig mer om hur människor levde under forntiden och vilka verktyg och vapen de använde.

 

 

 


Läroplanskopplingar

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Några vanliga tekniska lösningar där människan härmat naturen, till exempel den kupade handen som förebild för förvaringskärl.

Undersökande av hur några vardagliga föremål är uppbyggda och fungerar samt hur de är utformade och ge förslag på hur de kan förbättras.

Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid.

Vattnets olika former fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.

Enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika beståndsdelar, till exempel genom avdunstning och filtrering.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback