Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7

Ekologi

Britsarvsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 16 april 2018

Du har säkert köpt ekologisk mjölk, ekologiskt smink osv. och även hört uttryck som ekoturism. Ordet ekologi används i en mängd olika sammanhang – ofta när ett företag vill visa att en produkt har framställts på ett någorlunda miljövänligt sätt eller att det "tar naturhänsyn". Men här tar vi främst upp ekologin som den vetenskap inom biologin som sysslar med hur olika organismer samverkar med varandra och med den omgivande miljön.

Syfte

Konkretisering av mål

Du ska kunna förklara några av följande ekologiska begrepp, modeller och teorier och beskriva samband mellan dem för att visa kunskap om ekologins grunder. 

Du ska kunna förklara några av följande ekologiska begrepp: Ekosystem, näringskedja, näringsväv, producent, 1:a hands konsument, 2:a hands konsument, toppkonsument, nedbrytare, organism, art, population, biologiskt samhälle, nisch, konkurrens, abiotiska och biotiska faktorer, anpassning, mimikry, näringspyramid, anrikning, energi, kretslopp (vatten - kol - kväve - fosfor), biotoper, fotosyntes, förbränning, övergödning, försurning, föroreningar, växthusgas, växthuseffekt, ozon och ozonlager.

Du ska kunna redogöra för ett kretslopp i naturen.

Du ska kunna resonera kring ekologiska samband och ge exempel på hur ekosystem påverkas av olika faktorer, samt resonera kring fördelar och nackdelar med olika åtgärder.

Du ska genomföra en exkursion vid en insjö.

Arbetssätt

Du kommer att få:

- titta på film

- titta på bildspel

- Läsa faktatexter

- Lyssna på genomgångar.

- Arbeta med inlämningsuppgifter.

- Diskutera kring inlämningsuppgifterna.

- Göra en exkursion.

- Göra ett skriftligt prov.

Bedömning

Bedömningen görs utifrån:

  • inlämningsuppgiften
  • Exkursionen
  • Skriftliga provet

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris för området Ekologi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback