Skolbanken Logo
Skolbanken

Matsituationen

Sturebo, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 26 augusti 2016

Matsituationen är en viktig del av dagen då barnen ska få ny energi för att orka resten av dagen. Det är även en situation där barnen får använda sitt inflytande och delaktighet i att bestämma över måltiden. Det är därför viktigt att vi får en lugn och trygg miljö.

BAKGRUND

Vi pedagoger strävar efter att barnen ska känna tillit till sin egna förmåga. Att våga visa självständighet och på så vis utöva större del i inflytande och delaktighet i verksamheten. Vi vill att barnen ska känna lugn och ro över lunchen.

MÅL

Skapa en lugn och trygg miljö för barnen.

Vänta på varandra vid respektive bord.

Utmana barnen utifrån deras förutsättningar att använda t.ex. kniv, gaffel, glas.

Utmana och utveckla barnens samspel och sociala förmåga vid bordet.

METOD - GENOMFÖRANDE

Vid lunchen har vi bestämda platser för att skapa en lugn och trygg miljö för barnen. Vi väntar på varandra vid respektive bord för att alla ska hinna äta klart och inte känna stress.

Barnen ska ges tillfälle att bli mätta och få energi för att orka med dagen. Vi uppmuntrar barnen att våga smaka och prova på den mat som erbjuds.

Vi utmanar barnen utifrån deras förutsättningar att använda t.ex. kniv, gaffel, glas. Vi anpassar det utifrån barnens förmåga. Vi ger stöd och utmaning till varje barn gällande att vänta på sin tur, lägga upp mat, vilka bestick som behövs och att dela sin mat.

Vi lägger även vikt vid att utmana och utveckla barnens samspel och sociala förmåga vid bordet. Vi använder matsituationen som en stund att reflektera över händelser från förmiddagen och lyssna och ta tillvara på barnens tankar.

Använda matsituationen för "lärande" där man fångar upp barnens intressen som uppstår spontant är något vi pedagoger lägger stort fokus vid matsituationen. Detta i och med att man under måltiden hinner sitta ner och reflektera tillsammans med barnen.

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Vi utvärderar kontinuerligt på våra planeringstillfällen.


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

ställs inför nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya färdigheter, erfarenheter och kunskaper,

får stöd och stimulans i sin sociala utveckling,

stimuleras och utmanas i sin språk­ och kommunikationsutveckling,

erbjuds en god omsorg med en väl avvägd dagsrytm.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback