Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 8

Krafter, rörelse och hävstång 2015

Pysslingen Skolor Kristianstads Montessoriskola, Arkiv Pysslingen grundskolor - slutgallrad · Senast uppdaterad: 31 januari 2020

Arbetsområde

Denna period kommer fysiken att handla om kraft, rörelse och hävarm. Vi kommer att avsluta med ett skriftligt test och ni ska också lämna in 2 labrapporter.

Det är viktigt att läsa sidorna mer än en gång varje vecka. Området innehåller en del nya uttryck och ord, fundera över vad de innebär så att du verkligen har förstått. Fråga direkt om något verkar oklart och kom ihåg att det kan vara en skillnad på vad man menar med ett ord vardagssammanhang och vad vi menar med det i fysiken (t.ex tyngd).

I labrapporten ska ni använda er av följande rubriker; Inledning, hypotes, materiel, säkerhet, utförande, resultat och diskussion.

Glöm inte att fysikböckerna finns att ladda ner som MP3-filer från nätet! Gå in på http://www.tefy.se/ och klicka på den bok du vill lyssna på. Just nu jobbar vi med Fysik LPO 1, kap 2 och 3.

Metod

Vi kommer börja med en övergripande genomgång och kommer sen ha små genomgångar under varje lektion. Sen får ni läsa i boken och bearbeta texten. Texten ska bearbetas på olika sätt under olika veckor, så detta är också en träning i studieteknik. Fundera över vilket sätt som passar dig bäst!

Vi kommer också lägga mycket tid på laborationer och du kommer få skriva labrapporter.

Tidsplan

Lektion 1 (v.41): Uppstart, genomgång av PP och powerpoint. Läs sida 23-24 och bearbeta texten genom att göra en mindmap på innehållet.

Lektion 2 (v.42): Genomgång av labrapport. Glöm inte lämna in labrapport på krockprov innan du går från lektionen. Läs sida 25-27 och bearbeta texten genom att göra instuderingsfrågorna på sida 36-37 ( uppgift 67-78).

Lektion 3 (v.43): Laborationer. Läs sida 28-30 skriv stödord och bearbeta texten genom att skriva stödord och göra egna anteckningar på innehållet.

Lektion 4 (v.46): Laborationer, skriva labrapport. Inlämning labrapport senast fredag 13/11. Läs om medelfart på sidan 40, om acceleration på sidan 41 och hela 42-43. Bearbeta texten genom att skriva egna frågor på texten och sen besvara dem.

Lektion 5 (v.47): Repetition, hastighetskoll

Lektion 6 (v.48): Prov

Lektion 7 (v.49): Genomgång av prov, uppstart kretslopp

Syfte

Så här står det i det centrala innehållet.

Redovisning

Jag kommer att bedöma ert prov, era labrapporter och ert laborerande. Matrisen nedan består av kunskapskrav för år 9 för betygen A, C och E. I bedömningen tas hänsyn till vilken klass eleven går i nu.

Du ska kunna förklara, ha förståelse och kunna diskutera följande moment när vi är klara med denna fysikperiod.

Krafter, vad de är, hur de mäts, hur de ritas, hur de kan samverka och hur de kan motverka varandra.

Massa

Tyngd

Gravitation

Tyngdpunkt

Stödyta

Stabilitet

Hävstång, hur den fungerar, användningsområden, lättare uträkningar på vridmoment

Friktion

Medelfart

Accelaration och retardation (ökning och minskning av hastighet)

Tröghet

Fritt fall


Läroplanskopplingar

Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och hur kunskaper om detta kan användas, till exempel i frågor om trafiksäkerhet.

Hävarmar och utväxling i verktyg och redskap, till exempel i saxar, spett, block och taljor.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Fysik år 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback