Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sommarprat på Viktoriaskolan

Skapad 2015-08-21 13:31 i Viktoriaskolan Grundskolor
Ett arbetsområde i svenska åk 9.
Grundskola 9 Svenska Svenska som andraspråk
Leo Razzak, Kristian Gidlund är två som genom sommarprat i etern delat med sig av sina högst personliga tankar om att börja på ny kula, eller hur livet ter sig när man vet att man snart ska dö; båda två fängslande på olika sätt. Du ska nu få möjlighet att skapa ditt eget högst personliga sommarprat som du ska spela in och låta oss andra få lyssna på.

Innehåll

Syfte

 • Att du ska få utveckla ditt tal- och skriftspråk, så att du får tilltro till din språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.
 • Att du får möjlighet genom undervisningen utveckla ditt språk för att tänka, kommunicera och lära.
 • Du får möjlighet att utveckla dina kunskaper om hur du kan formulerar egna åsikter och tankar i text.
 • Att du får utveckla din förmåga att skapa och bearbeta text, enskilt och tillsammans med andra.
 • Du får också möjlighet att uttrycka dig genom  olika estetiska uttrycksformer.

Centralt innehåll i svenska

 • Du tränar dig i att skriva ett textmanus som kommer att vara ditt underlag när du spelar in ditt "sommarprat". Du kommer att kombinera musik och text i ditt program.
 • Du kommer att träna dig i att bearbeta din egna text och andras, samt ge och ta emot respons.
 • Du tränar dig att göra en muntlig berättelse. Din berättelse är anpassad efter syftet med den och mottagarna av din berättelse.
 • Du kommer att använda digitala verktyg för att presentera din berättelse.
 • Du kommer att kombinera ditt sommarprat med musik och med en bild som du ska välja och som presenterar innehållet i din berättelse.
 • Du kommer även att träna dig i att använda ord och begrepp som uttrycker känslor och åsikter.

Tidsplan

Lektion 1: introduktion av arbetsområdet.

Till lektion två ska du ha lyssnat på ett sommarprat så att du vet vad det är du ska göra i din uppgift. Vi skriver manus till våra sommarprat efter genomgång av hur man bygger ett manus.

Lektion 2: Vi skriver manus, genomgång målande språk.

Lektion 3: gör klart manus och välj musik till ditt prat. 

Lektion 4,5: inspelning, blir tid över ska du göra en presentation av dig själv och vad pratet kommer att handla om. 

Sommarpratare att lyssna på

Martina Haag. Författare, manusförfattare och skådespelare som satsar på att få den mest löpovilligaste att börja springa. Hon spelar alla sina bästa springlåtar (även de pinsamma) och ger handfasta tips på hur du kan hålla ditt nyårslöfte. Det är nu det börjar! Ditt nya liv!

 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/291185?programid=2071

Leo Razzaks Sommarprogram handlar om att nå sina mål. I programmet, som är en present till 6-åriga lillasystern Leona, beskriver han familjens historia som sträcker sig från Bangladesh till Stockholms förorter – och tillbaka.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/216102?programid=2071

I sitt fjärde Sommarprogram pratar Jonas Gardell om hur man blir människa och om konfrontationen med sin pappa och hur det gick till när Astrid Lindgren bet honom i näsan.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/203023?programid=2071
 
I sitt Sommarprogram berättar Kristian Gidlund om resan mot livets slut och alltings början.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/209304?programid=2071
 
Kim Källström berättar om livet som fotbollsproffs, om hierarkin i omklädningsrummet och om glädjen och ångesten på plan.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/751935?programid=2071
 

 

Sommaren 2016

Gå in på sr.se och sök på sommarpratare.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/583131?programid=2071

välj någon som du tycker verkar intressant.

Målande språk

Här ser du en Bild. Hur kan ett målande språk låta...

Ex. Vallmon vajar i vinden.

Prästkragarna blickar upp mot himlen.

Att skriva manus

Titta på bilden och fundera på hur du ska lägga upp DITT sommarprat.

Presentation av sommarpratet

Såhär presenteras Leo Razzak. Du är inte han, men ska ändå ha en presentation. Lyssna på en kompis sommarprat och låt en kompis lyssna på ditt.

Skriv sedan en presentation OM varandras program.Detta ska ni göra i google och länka in i era loggar på Unikum, namnge loggen: Presentation Sommarprat.

Se till att din presentation finns i din logg.

Presentationen av DIG SOM PERSON gör DU själv (ex Om Åsa Fahlström).

 

Social entreprenör och föreläsare

Leo Razzaks Sommarprogram handlar om att nå sina mål. I programmet, som är en present till 6-åriga lillasystern Leona, beskriver han familjens historia som sträcker sig från Bangladesh till Stockholms förorter – och tillbaka.

Uppväxten var brokig. Mamman led av svåra alkoholproblem och familjen flyttade många gånger i hopp om att lämna problemen bakom sig och skaffa sig ett bättre liv. Under resans gång hamnade dock Leo i kriminella kretsar.

Sändes måndag 8 juli 2013 kl 13:00
 

– Många av mina gamla vänner sitter bakom galler eller är döda. Men det sjuka är att vi redan då visste redan vem som skulle hamna var. Vi brukade skoja om vilka som skulle hamna på plattan, vilka som skulle bli gangsters och vilka som skulle dö, säger Leo Razzak i sitt Sommar i P1.

Leo Razzaks Sommar i P1 handlar också mycket om hans far. Tillsammans har de sett till att öppna ett barnhem i Bangladesh och idag bedriver de ett välgörenhetsprojekt i landet för att hjälpa familjer till ett bättre liv.

Om Leo Razzak

Inspiratör som föreläser såväl i Riksdagen som på högstadieskolor om hur mångfald kan användas ur ett affärsperspektiv. Har varit nominerad både till Årets Talare och Årets Affärsnätverkare. Driver stiftelsen Banglabarn, en ideell organisation som bland annat byggt upp social verksamhet och ett barnhem i en by i Bangladesh. Började sitt sociala engagemang i Sharafs Hjältar - en organisation som via Fryshuset arbetar för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Har jobbat på Sveriges Radio P3 och varit programledare i UR:s tv-program Justitia om brott och straff. Studerar just nu på Stockholms dramatiska högskola.
– Det tragiska i livet är inte när vi inte når våra mål. Det är när vi inte har några mål.

Matriser

Sv SvA
Samtala

Samtala

 • Sv   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv   läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
 • Sv   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • Sv   urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
 • Sv   söka information från olika källor och värdera dessa.
Ännu ej uppnått E
E
C
A
Samtal och diskussion
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Muntliga redogörelser
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Språket i sitt sammanhang
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader. 

Sv SvA
Skriva

Skriva

 • Sv   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • Sv   urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
 • Sv   söka information från olika källor och värdera dessa.
Ännu ej uppnått E
E
C
Arbeta enskilt
Textens struktur och språkliga normer
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Berättande text
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Faktatext och källkritik
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Ny aspekt
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Text, estetiska uttryckssätt och media
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Bearbetning av text
Eleven kan ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett fungerande sätt.
Eleven kan ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: