Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, NO (år 1-3)

·

Årskurs:

6

Biologi 6D1 och 6D2 HT16

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 9 oktober 2016

Vi lär oss om ... att sortera och gruppera djurarter i olika djupgrupper samt typiska drag för några djurgrupper. Jämför vilka likheter och skillnader det finns mellan olika djurarter. Charles Darwin, evolution och naturligt urval näringskedja, näringsväv, näringspyramid, ekosystem hur växter och djur är anpassade till sina miljöer gällande hitta föda, klara sig från fiender, locka till sig en partner mm vi lär oss om växter och träd, kretslopp i naturen, nedbrytare

Centralt innehåll

Undervisning/arbetssätt

Detta gör vi på lektionerna...
Vi ser på filmer och diskuterar, läser texter om biologi och ställer frågor till texten, laborerar, resonerar, använder oss av biologiboken, internet för att kunna ta reda på hur näringsväv för för växter och djur i ekosystemet Skogen fungerar, söker information om djur på olika sätt, sorterar och grupperar olika djurarter efter deras egenskaper. Tränar systematik med hjälp av fältflora ex. blad från olika träd.

Bedömning

Bedömning görs av

-Elevernas deltagande och de kunskaper som visas i diskussioner vid genomgångar.
-Elevernas praktiska förmåga vid fältstudier och laborationer
-Elevernas arbete med faktatexterna med tillhörande instuderingsfrågor, inlämningsuppgifter
-Det skriftliga provet vid mitten av arbetsområdet samt inlämningsuppgiften i slutet av arbetsområdet.

Material

Filmer, Biologibok sidor se Noblogg, stenciler. Eleverna klistrar in alla stenciler i sitt no-kollegieblock samt skriver ner sina anteckningar i blocket. Inlämningsuppgifterna limmas också in no-kollegieblock


Läroplanskopplingar

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Generell bedömningsmatris NO
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback