Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi - vår plats i världen

Skapad 2015-09-30 15:22 i Mörarps skola Helsingborg
Vi ska bli förtrogna med vår kommun, med hjälp av kartan. Vi ska studera jordgloben och lära oss namnen på världsdelarna samt länder och platser som är betydelsefulla för oss. Vi ska jämföra och reflektera över olika geografiska förhållanden i världen, och hur det påverkar människors livsvillkor. Arbetet kommer att ta hela höstterminen i anspråk.
Grundsärskola 5 Engelska Samhällsorienterande ämnen Slöjd Musik Fysik Teckenspråk för hörande - elevens val Religionskunskap Geografi Moderna språk - språkval Svenska Teckenspråk för hörande - språkval Teknik Samhällskunskap Bild Hem- och konsumentkunskap Idrott och hälsa Svenska som andraspråk Moderna språk - elevens val Biologi Modersmål Historia Matematik Kemi
...

Innehåll

Mål

Genom undervisningen ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Kopplingar till läroplan

 • SO
  Syfte jämföra och reflektera över olika geografiska förhållanden, platser, regioner och levnadsvillkor,

Innehåll

Vi ska studera...

Kopplingar till läroplan

 • SO  1-6
  Att leva i Sverige Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat.
 • SO  1-6
  Att undersöka verkligheten Orientera sig i närmiljön med hjälp av vägbeskrivningar och kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Namn och läge på platser i närmiljön. Storleksrelationer och väderstreck.
 • SO  1-6
  Att undersöka verkligheten Jordgloben. Namn på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Metod

Vi ska arbeta med kartor, både google maps och kartböcker. Vi ska lära känna vår ort, Mörarp, var vi bor och hur det ser ut från luften. Från vår del av världen tar vi oss sedan ut i Sverige, Europa, världen och jordgloben. Vi gör det genom internet och olika filmer. Vi tittar på olika naturtyper och kllimat och diskuterar hur de påverkar hur människor bor och lever. Vi kommer att arbeta med detta fram till höstlovet.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: