Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Religionskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Lagar, regler och normer i samhället

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 1 november 2019

Lagar, regler, normer. Varför har vi egentligen lagar och hur är det svenska rättssystemet uppbyggt? Allt detta och lite till kommer vi att arbeta med under området Lagar, regler och normer i samhället.

 


KUNSKAPSKRAV – E

KUNSKAPSKRAV – C

KUNSKAPSKRAV –  A

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. (SH1)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. (SH2)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. (SH3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. (SH3)

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt. (SH3)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. (SH5)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument och kan då i förhållandevis stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv. (SH6)


Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. (RE5)

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. (RE5)

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt. (RE5)

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

För att skaffa sig grundkunskaper om det svenska rättssystemet kommer ni att arbeta med uppgifter till läroböckerna. Dessutom blir det genomgångar, gemensamma övningar, diskussioner och filmvisningar.

 

Utvärdering

Efter arbetsområdet vill jag att du som elev utvärderar din insats och det kommer även jag göra. Dels genom att i matriserna på unikum markerar hur långt du kommit på respektive kunskapskrav vi arbetat, dels genom en motiverande och framåtsyftande kommentar.

 


Läroplanskopplingar

resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller, och

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Matriser i planeringen
Religionskunskap Lgr11 Strandängsskolan 7 - 9
Samhällskunskap Lgr11 Strandängsskolan 7 - 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback