Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Eldgruppen (5-6 åringarna)

Skapad 2015-11-02 10:30 i Tvets förskola Orust kommun
Arbetet med 5-åringarna börjar under hösten med att de får äta alla mål tillsammans. De gör kursen hitta vilse, teater, gymnastik med ombyte och dusch. Under våren har vi slöjd, skolgårdslekar och besök i skolan.
Förskola
...

Innehåll

BESKRIVNING AV BARNEN INTRESSE OCH BEHOV

Barnen har intresse och längtat efter att få bli "Eldgrupp". De vill sitta vid 5-års bordet i matsalet (barnen är från två avdelningar). Barnen längtar efter att få känna sig stora. De vill göra kursen Hitta Vilse", för det har tidigare femåringar gjort. Barnen gillar att röra sig och ha fysisik utmaning.

Tema/projekt

Eldgruppens verksmahet skall inspirera, utmana och utveckla barnens lärprocesser och färdigheter. Vi kommer att vara utomhus i skogen och på gården, och även inomhus i gymnastiksalen och i slöjdsalen. Målet för "hitta vilse" är att barnen ska känna sig trygga i skogen och veta vad de ska göra om de kommer vilse. Målet för gymastisken är att barnen ska lära sig att samarbeta, att vara fysiskt aktiv, att ha roligt, att lära sig nya lekar och att öva sig att byta om och att duscha i omklädningsrummet. Övergripande mål för femåringarnas verksamhet är:

*att de ska få växa, få ta ansvar, öka sin självständighet
*att bli bättre på att samarbeta.
*att ha roligt.

 

GENOMFÖRANDE: Hur jobbar vi?

I "Hitta vilse" följer vi Civilförsvarets kursmaterial. Det är en styrd kurs, men barnen har ändå utrymme för egna önsekmål. Gruppen är uppdelade i tre grupper och samarbetar med kojan som de bygger. Kursen är på 10 gånger och varje gång får barnen en ny uppgift.

Barnen har önskemål om att få göra en teaterföreställning så som femåringarna gjorde året innan. Barnen kommer då att tillverka rekvista och scenutsmyckningar. Teaterprojektet avslutas med en föreställning.

Vi börjar varje gymnastiktillfälle med att hoppa hopprep. Vårt mål är att de innan de slutar på förskolan ska kunna hoppa hopprep. Vi kommer att arbeta med redskapen och materialet som finns i gymnastiksalen. Barnen kommer att få lära sig olika lekar som vi introducerar. Barnen får ibland själva bestämma vad vi skall göra i gymnastiken.  Genom att vi pedagoger själva är med och deltar i lekarna, är vi goda förebilder som lockar barnen att själva vilja vara med.

Utvärdering

Hitta Vilse

Barnen var mycket förväntansfulla över att kursen äntligen kommit igång. De tycker att de är stora nu och är stolta över det. Under tiden vi är i skogen är barnen mycket engagerade och fantasifulla. Många kreativa samtal mellan barnen och härliga skratt. Det märks att de lär sig mycket. Detta tillsammans har gjort att de ökat sin självständighet och tar mer och mer ansvar för sig själva och andra. De känner tydlig samhörighet med de i barn som ingår i deras egen kojgrupp.  

 Nödgodiset kan få ligga i deras Hitta Vilsepåsar i en månad utan att de försöker äta det för de vet att de måste vänta tills rätt tillfälle. Det känns som svårighetsgraden på kursen ligger på rätt nivå för barnen.

Samtalen mellan barnen i matsalen är underbara att lyssna på. De berättar gärna för övriga pedagoger vad de lärt sig. Jag skulle önska mer reaktioner från föräldrarna. Vad säger barnen hemma?

De har mer och mer träffats över avdelningarna och frågar mer efter varandra.

Gymnastiken

Barnen har ibland fått önska vad de skall få göra på gymnastiken. Detta har vi genomfört. Ett av barnen tycker många aktiviteter är otäcka tex jagelekar och hon sa att gymnastik var tråkigt. Hon fick gången efter bestämma vad vi skulle göra  så att hon skulle kunde känna förväntan och glädje.

Barnen har fått pröva på många nya (men även gamla) lekar. De är så pass stora att det går att lära in lite svårare regler tex sista paret ut, halsduken osv. 

Vi har tränat hopprep varje gång och detta har resulterat i att alla utan en (februari) kan hoppa långhopprep nu.

Det är flera barn som inte gillat att duscha. Vissa barn har fått tvätta fötterna i duschen i början men vi har fått alla barn nu att vilja duscha.

Teater

Barnen fick välja teater genom röstning. Det blev Snick och Snack i Kungaskogen. Pedagogerna delade ut rollerna eftersom det fanns en tanke hos oss att det skulle bli rättvist. (Alla ville ha huvudrollen.) Barnen fann sig i detta utan protester och började tänka sig in i sina roller. Föräldrar hjälpte till med kläder och några sydde och tillverkade sina barns utstyrslar. Ett fantastiskt gensvar.

Barnen tillverkade rekvisitan till scenen och därefter började vi träna. Det gick mycket bra eftersom vi arbetat med denna bok hela hösten. Barnen visste precis vad de skulle göra. Det blev ett stort engagemang hos barnen. De fick tillverka biljetter och planscher. Alla tränade på att skriva och intresset av bokstäver har ökat genom detta. På premiären var det fullt med barn och släkt till de som spelade teatern. De gjorde en bra spelning och fick mycket applåder för sin insatts. Efteråt sa barnen att de vill spela mer teater, några sa att de inte var rädda bara lite pirriga. Ett barn vill gärna göra det igen men då skulle hon vilja bestämma själv vilken roll hon skulle ha.

En blivande 5-åring sa att hon ville också spela teater när hon gick i Eldgruppen. 

.

 

 

 

 

Avsnitt 4

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: