Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Gör en låt

Skapad 2015-11-25 10:29 i Duveds skola Åre
Med hjälp av iPad eller annat instrument ska du göra en låt med loopar eller inspelade/samplade ljud.
Grundskola 7 Musik
Du ska med hjälp av din chromebook skapa en fungerande komposition (en låt). Du ska använda dig av olika loopar eller instrument i appen Soundtrap eller göra egna inspelningar.

Innehåll

Syfte

Syftet är att öva på att skapa musik för att gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer och att bli mer bekant med hur man kan använda digitala hjälpmedel för att skapa musik.

Innehåll

Under ett antal lektioner ska du få pröva dina musikaliska idéer med hjälp av din chromebook.

Det finns många olika sätt att skriva en låt. Under lektionerna kommer jag visa olika sätt och tillvägagångssätt som du sen får prova för att bestämma hur du vill göra.

Följ dessa tips:

Skapa en låt med hjälp av Soundtrap. Tips!

 

 • Din låt bör ha ett intro (inledning) som gör lyssnaren nyfiken. Avslöja inte alla ”godbitar” direkt.

 

 • Låten bör ha en genomgående idé eller tema som repeteras på varierade sätt. Var försiktig med att blanda för mycket olika saker samt att börja på helt nya idéer mer än 2-3 gånger i samma låt.  T.ex. kan samma trumloop ligga kvar under flera olika delar.

 

 • Ett annat vanligt sätt att lösa detta är ge låten en bestämd A-del och en B-del. Dessa delar kan ge låten en tydlig form, t.ex. A, A, B, B, A eller A, B, A, B. Då blir låten lätt att både förstå och lyssna på.

 

 • Låten får gärna byggas upp mot en höjdpunkt en bit in. Det är idag vanligt i form av ett s.k. drop. Ofta görs detta med trummor som spelar 1/4-delar, 1/8-delar, 1/16-delar, 1/32-delar osv. Detta följs vanligen av en kort paus varefter låten sätter igång för fullt igen.

 

 • Din låt bör slutligen också ha någon slags outro (avlutning). Att det plötsligt blir helt tyst kan kännas ogenomtänkt. En variant är att ett spår/instrument i taget tas bort.

 

 • Blanda helst inte loopar med olika tempo. Det låter då förmodligen rörigt och otight. Detsamma gäller för loopar med bestämda tonarter: Går basgången i t.ex. B-moll så passar den dåligt ihop med ett gitarrkomp i D-moll. Håll dig inom samma tonart.

 

 • Det är vanligast att looparna upprepas så att delarna i låten varar under 4, 8 eller 16 takter.

 

 • Din låt ska vara minst 1 minut lång. Disponera tiden på ett genomtänkt sätt.

 

 • Hitta en balans mellan ”för mycket repetioner” (= enformig) och  ”för mycket olika idéer” (= rörig och svårlyssnad).

 

 • Det är extra plus i kanten om du får in egna vokala uttryck i din låt. Det kan vara: sång, rap, prat, utrop, viskningar. Även egen samplad & melodispelad röst kan lyfta din låt ).

 

 • Fundera på uttrycket: ”Less is more”. Underskatta aldrig det ”enkla”. Låt lyssnaren även uppleva ”ett eller två spår/instrument i taget” istället för att endast blanda och kombinera.

Kamratrespons.

Efter några lektioner ska ni lyssna på en eller flera kamraters musik och försöka ge kommentarer som kan hjälpa till att utveckla deras låtar.

 

Eget omdöme 

När du gjort klar din låt ska du förklara hur du gjorde din låt och ge dig själv ett omdöme där du beskriver vad du blev nöjd med och om det blev som du tänkt dig.

Bedömning

Du visar dina kunskaper genom att vara aktiv på lektionerna dvs lyssna aktiv på genomgångar, diskutera och prova dig fram till hur din komposition ska låta. Samt genom att lyssna på andras kompositioner och hjälpa dem med förslag på hur musikarbetet kan gå framåt och slutligen skriva ett omdöme om ditt eget skapande här på Unikum.

 

Uppgifter

 • Bandlab

 • Bandlab

 • Bandlab

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Musikskapande i olika genrer, till exempel visor, ljudkompositioner och låtar.
  Mu  7-9
 • Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers, refräng och ackord som byggstenar för att musicera och komponera musik i olika genrer och med varierande instrumentation.
  Mu  7-9
 • Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.
  Mu  7-9

Matriser

Mu
Skriv en låt

E
C
A
Skapa musik
Du kan med egna idéer hjälpa till att skapa musik med röst, instrument eller digitala verktyg.
Du kan med egna idéer skapa musik med röst, instrument eller digitala verktyg.
Du kan med egna idéer skapa musik med röst, instrument eller digitala verktyg.
Musikaliska delar
intro, vers, refräng, ackord, melodi mm
Du testar på ett ganska bra sätt hur du kan sätta ihop musikaliska delar på olika sätt till en komposition som fungerar ganska bra.
Du testar på ett bra sätt hur du kan sätta ihop musikaliska delar på olika sätt till en komposition, som efter någon förbättring fungerar bra och har en tydlig stil.
Du testar på ett bra sätt hur du kan sätta ihop musikaliska delar på olika sätt till en komposition, som fungerar bra och har en tydlig stil.
Omdöme
Du kan ge enkla omdömen om ditt och andras musicerande
Du kan ge utvecklade omdömen om ditt och andras musicerande
Du kan ge välutvecklade omdömen om ditt och andras musicerande
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: