Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi VT-18

Skapad 2016-01-07 11:11 i Stenkulan Lerum
Grundskola 7 – 9 Geografi
Vårens geografiområde handlar om: - Kartor - Namngeografi - Väder, klimat och vegetation

Innehåll

Arbetssätt:

Vi kommer att arbeta med att inhämta information och läsa av kartor på olika sätt, t.ex. med hjälp av kartböcker, digitala kartor, blindkartor, kartspel (t.ex. Seterra och geoguessr). Vi kommer även att arbeta med klimat- och vegetationszoner genom att läsa, se filmer och diskutera. Du kommer även att få göra en egen fördjupningsuppgift.

 

Bedömning:

- Aktivitet och deltagande under lektionerna.

- Kartprov: namngeografi

- En fördjupningsuppgift

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.
  Ge  7-9
 • Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
  Ge  7-9
 • Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
  Ge  7-9
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  7-9

Matriser

Ge
Kartor - namngeografi - väder, klimat och vegetation - hållbar utveckling

------------------>
----------------->
--------------->
Du kan använda geografiska begrepp på ett ganska bra sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett bra sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett mycket bra sätt.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett ganska bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett mycket bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du har baskunskaper om geografiska namn i världsdelarna. Du beskriver och jämför på ett ganska bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har goda kunskaper om geografiska namn i världsdelarna. Du beskriver och jämför på ett ganska bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har mycket goda kunskaper om geografiska namn i världsdelarna. Du beskriver och jämför på ett mycket bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger enkla förslag på vad man kan göra bättre och hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger utvecklade förslag på vad man kan göra bättre och hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Du kan diskutera ekologiska, ekonomiska och sociala frågor om hållbar utveckling. Du ger välutvecklade förslag på vad man kan göra bättre och hur det kan påverka människan, samhället och naturen.
Du har baskunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad som påverkar var människor bor, in- och utvandring, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Du har goda kunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad som påverkar var människor bor, in- och utvandring, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Du har mycket goda kunskaper om hur människa, samhälle och natur påverkar varandra. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt vad som påverkar var människor bor, in- och utvandring, vegetation i klimat och klimatförändringar och vilka följder det får i världen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: