Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Let´s go travelling!

Skapad 2016-01-10 13:53 i Ängås skola 7-9 Orust kommun
Eleverna reser till engelsk-talande länder och rapporterar på olika sätt, samt reflekterar över skillnader och likheter.
Grundskola 7 Engelska
Let´s go travelling!

Du väljer ett land, förbereder din resa, reser dit och rapporterar på olika sätt. Du ska lära dig mer om länder där man talar engelska och kunna visa på skillnader och likheter.

Innehåll

Beskrivning av arbetsområde/tema

I det här arbetsområdet behöver vi komma åt specifikt kunskapskriterium:

  • att reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används

Jag har, i samarbete med klassen, lagt upp arbetet så att eleverna ska få låtsas resa till ett engelsk-talande land och få bekanta sig med landet på några olika sätt. I slutet är det då tänkt att de ska försöka lyfta fram några saker som de ser är annorlunda eller speciella på något sätt - eller som kanske är väldigt likt vårt sätt? De ska sedan i några blogg-inlägg resonera om detta. 

Medan eleverna arbetar tränar de förstås sitt språk. Här kommer alltså flera av de andra kunskapskraven in också. Det handlar mycket om att formulera sig.

Mål

 Du ska 

  • lära dig mer om engelsktalande länder och fokusera på ett land 
  • jämföra olika länder med varandra, se skillnader och likheter.
  • läsa och ta till dig information
  • uttrycka dig både muntligt och skriftligt på engelska
  • presentera det du lärt dig muntligt eller skriftligt

Kopplingar till läroplan

  • En
    Syfte reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.

Undervisning och arbetsformer

 Så här jobbar vi:

Del 1: Eleverna väljer ett land och börjar med att ta reda på fakta (engelskspråkiga källor på nätet i första hand) och gör sedan ett urval som de tror är bra för svenskar att känna till och presenterar detta muntligt/skrivftligt/digitalt.

Del 2: Eleverna gör en "itinerary" (resplan). De planerar in minst två aktiviteter att göra under sin vistelse i landet.

Del 3: Eleverna anländer till landet; skriver ett vykort till mig och berättar om resan och talar om att de kommit fram och hur det verkar.

Del 4: Eleverna skriver/berättar om sina aktiviteter. De skriver också blogg-inlägg (minst 3) om sin resa - om sådant som var annorlunda, oväntat, underligt eller stack ut lite extra.

Del 5: Eleverna svarar på frågor om den engelsktalande världen - uppgifterna finns på Driven.

Flera av uppgifterna - ja, de flesta - kan göras muntligt.

Vi arbetar med detta i ca 4 veckor.

Bedömning

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: