Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Husbygge

Skapad 2016-01-18 15:22 i Edsskolan Östhammar
En färdig modell av ett hus utifrån en ritning. Arbete kring hållfasta och stabila konstruktioner. Gjuta grund med armering, resa väggar, isolera och inreda, med ljusinsläpp och löstagbart tak för att kunna se inredningen. Använda ord och begrepp för att benämna och beskriva tekniska lösningar.
Grundskola 5 Teknik NO (år 1-3)
Du ska arbeta i grupp. Ni ska göra en modell av ett hus utifrån en ritning. Ni ska använda er av olika material för att isolera huset samt diskutera fram en konstruktion som ni tror fungerar. Du ska dokumentera arbetet i din NO/Teknik-bok. När huset är färdigt ska ni mäta temperaturen inuti huset och avläsa termometern efter en stund, för att se hur mycket temperaturen i huset sjunker när det står ute i kylan.

Innehåll

Avsnitt 1

Avsnitt 2

Kopplingar till läroplan

 • Tk  4-6
  Tekniska lösningar Hur vanliga hållfasta och stabila konstruktioner är uppbyggda, till exempel hus och broar.
 • Tk  4-6
  Tekniska lösningar Vanliga material, till exempel trä, glas och betong, och deras egenskaper samt användning i hållfasta och stabila konstruktioner.
 • Tk  4-6
  Tekniska lösningar Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
 • Tk  4-6
  Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.
 • Tk  4-6
  Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.
 • Tk  4-6
  Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.
 • Tk  4-6
  Teknik, människa, samhälle och miljö Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: