Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rummet kamratrespons

Skapad 2016-01-19 10:45 i Gluntens montessoriskola Grundskolor
I detta bildstudieområde får du lära dig om hur olika perspektiv har använts och används i bilder och konst. Du kommer även att få redskap för att själv kunna framställa perspektiv i bild.
Grundskola 9 Bild
Hur skapar man ett verklighetstroget perspektiv i en bild?

Detta kommer du att få lära dig i det här arbetsområdet.

Innehåll

Beskrivning av arbetsområdet:

I detta bildstudieområde får du ta del av olika sorters perspektiv som används och har använts i konsthistorien. 

Du kommer att få göra två övningar. En förstudie då du prövar din egen förförståelse för perspektiv och en studie då du med hjälp av tekniska redskap framställer en bild i centralpunktsperspektiv eller tvåpunktsperspektiv.

Vidare kommer du att få arbeta under flera veckor med en större studie. Du ska teckna ett rum i centralpunktsperpektiv. Rummet ska tillhöra en känd person, nu levande, historisk eller fiktiv. Detta kan du förmedla genom att avbilda personens föremål och inredningstil mm. 

Bildstudieområdet avslutas med att du gör en egen reflektion över din arbetssprocess och gör en bildanalys av en kompis teckning. 

 

 

 

 

Matriser

Bl
Översikt och bedömning

Syfte
Centralt innehåll
Förmåga
Nivå E
Nivå C
Nivå A
Ge omdömen om arbetet
Om arbetsprocessen
Du gör enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Du gör utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Du gör välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
Bildanalys
Beskriva bilders uttryck innehåll och funktion.
Dessutom beskriver du bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver du bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver du bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: