Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Frihetstiden

Skapad 2016-01-21 11:34 i Maria Parkskolan Helsingborg
En spännande tid som inte liknar något vi tidigare läst om i Sveriges historia.
Grundskola 4 – 6 Historia
Nu är enväldets tid över och riksdagen tar alla viktiga beslut. Hur såg samhället ut under frihetstiden och vilka konsekvenser kan vi se av den idag?

Innehåll

Avsnitt 1

Vi kommer under ett antal veckor att arbeta om frihetstiden i Sverige. Vi kommer att läsa i boken och göra uppgifterna i den. Vi kommer att ha intressanta diskussioner enligt EPA-modellen (enskilt, par, alla) och se på film. Den stora uppgiften blir att skriva en argumenterande text om olika stora händelser, detta är ett samarbete med svenskan och kommer att bedömas i båda ämnena.

Viktiga begrepp att kunna:

Reform

Diktatur

Demokrati

Merkantilism

Frihetstiden

Propaganda

Statskupp

Storskifte

Enskifte

 

Kopplingar till läroplan

 • Hi  4-6
  Ökat utbyte och jordbrukets omvandling, cirka 1700-1850 Jordbrukets omvandling och dess konsekvenser för människor.
 • Hi  4-6
  Hur historia används och historiska begrepp Tidsbegreppen vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och frihetstiden samt olika syn på deras betydelser.
 • Hi  E 6
  Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.
 • Hi  E 6
  Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
 • Hi  E 6
  Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla sam­ band mellan olika tidsperioder.
 • Hi  E 6
  Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna.
 • Hi  E 6
  Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
 • Hi  E 6
  I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: