I enlighet med likabehandlingsplaner så använder vi oss av olika former av kartläggningar för att se vilka relationer som finns i gruppen och hur dessa eventuellt förändras.
Vi vill att barnen skall reflektera kritiskt och ha förmåga och möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor på förskolan.
Vi vill att de skall känna empati och förstå att deras handlingar kan påverkar andra.
Vi vill att de skall bli medvetna om att de har vissa skyldigheter i samvaron på förskolan, i naturen och i samhället.
Vi vill att de skall känna sig betydelsefulla.
Vi använder ett medvetet rikt språk i våra samtal.
Vi värderar barnens tankar och erfarenheter högt och ger inte alltid de vuxnas kunskap företräde.
Vi observerar och samtalar med barnen i olika situationer under dagen för att komma underfund med deras värderingar, synpunkter och logik.
Vi uppmärksammar barnen på känslor som väcks och behov som behöver tillgodoses både hos dem själva och andra.
Vi arbetar mycket med att medvetandegöra barnen genom att visa på vad de kan, hur de lär sig/utvecklas, varför vi har regler och rutiner och vilka konsekvenser deras handlingar kan få för andra (ansvar).
Vi använder demokratiska metoder som röstning för att fatta olika typer av beslut.
Vi läser, dramatiserar och ser på filmer där man får möjlighet att sätta sig in i eller ta del av andra perspektiv än de egna. Vi har också möjlighet att spela upp scenarior från verkligheten genom appen "Ritprata"
Reflektioner har blivit flitigt förekommande på avdelningen. Vi reflekterar inte bara över hur vi är eller vad vi lär utan också kring böcker, spel och appar. Vad är bra? Vad är mindre bra och vad kan man lära sig eller vad tränar man? Vad tycker du? Hur upplever du det här? Tack för hjälpen!