Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3)

·

Årskurs:

1 - 3

Förändringar NTA

Allerums skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 23 mars 2017

Vart tog vattnet vägen? Kan något försvinna? Kan en fast form bli gas? Vad händer med bakpulver när man lägger det i vatten? Vad händer när man blandar vatten och salt? Dessa frågor och mycket mer kommer vi att undersöka inom detta arbetsormråde!

TIDSPERIOD

Vi påbörjar temat "Förändringar" v.4 och arbetar fortlöpande till dess att alla uppdragen är slutförda.

MÅL

UNDERVISNING

Vad ska du lära dig?

Du kommer att lära dig vad som händer när man blandar olika ämnen med varandra och hur man kan få tillbaka dem till de ursprungliga ämnena. Du kommer att lära dig om vattnets olika former, fast, flytande och gas.Du kommer att lära dig skillnaden mellan en blandning och en lösning men även nya ord och begrepp.

Målet är att du ska lära dig att förutsäga, observera, beskriva och dokumentera resultatet av undersökningarna.

Hur ska vi arbeta?

Arbetsområdet består av ett antal uppdrag där du utvecklar förmågan att arbeta undersökande med förutsägelser, experiment, samtal och redovisningar. Du kommer att utforska sambandet mellan olika förändringar. Du kommer att få jämföra dina förutsägelser med det resultat du får när du experimenterar.

Du kommer att undersöka: 
   -vattnets tre olika faser, fast, flytande och gas. 
   -vad som händer om du blandar olika ämnen.
   -vad som händer när vi separera olika ämnen som vi blandat ihop med hjälp av silning, filtrering och avdunstning. 
   -hur kemiska reaktioner leder till att nya ämnen bildas.

DETTA KOMMER ATT BEDÖMAS

Bedömningen kommer att ske utifrån ditt deltagande under arbetspassen. Bedömnningen kommer även att ske genom hur du dokumenterar dina undersökningar samt hur du för resonemang kring resultatet av experimenten, genom användning av ord och begrepp som förekommer i uppdragen. 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Vattnets olika former fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.

Enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika beståndsdelar, till exempel genom avdunstning och filtrering.

Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Förändringar NTA
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback