Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

KNASODIFESTIVALEN år 6 2016 AWt

Skapad 2016-02-01 13:56 i Kullaviksskolan 4-6 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Elever skapar en revy på temat musik och humor
Grundskola F Musik
Vi sjunger tokiga och roliga sånger.

Alla väljer något som kan framföras på scenen.

Musik och humor passar bra ihop.

Rätt gjort kan man skämta utan att kränka någon.

(även om det i botten handlar om allvarliga ting)

Vi gör en föreställning ihop med alla sexor.

Det blir en slags revy vi kallar för Knasodifestivalen

Innehåll

VAD

Det finns många roliga sånger. Bara i Sverige finns fantastiska låtskrivare, sång- och revyartister att lära känna. I detta arbetsområde presenteras ett tjugotal kända tokroliga sånger som vi sjunger och talar om, dansar, leker och dramatiserar kring. Vi övar samtidigt att något analysera, reflektera och tolka texterna, musiken, stil, innehåll och budskap och dess sammanhang.

HUR

Alla sexor sjunger sånger som är roliga, tokiga och härliga och efter ett tag väljer eleverna en låt att arbeta med i grupp. Efter sportlovet får grupperna illustrera låtens text i bildämnet. Där växer bildkompositioner fram hamnar till bildspel som ska visas upp på scenen medan grupper framträder med den sång de valt att jobba med.

NÄR

I Musiken v. 2 - 12 (i Bilden v. 8 - 12)

REDOVISNING

Om alla vill kan vi ha en melodifestival med tokiga sånger och bilder vi gjort! Då kan vi bjuda in familjer och vänner och spela upp i bamba:

 

Eleverna i år 6 bjuder på Knasodifestival

i Bamba onsdagen den 16 mars kl.18-20,

Välkomna!    

UNDERVISNING

Alla elever involveras med olika uppdrag. Det finns mycket att göra när det handlar om musik och humor. Man kan vara mitt på scenen, man kan sjunga eller agera på annat sätt. Vill man kan man få arbeta runt föreställningen med ljud, ljus och koreografi etc. Elever involveras att medverka till utformningen och att skapa olika uppgifter som hör scenarbete och artisteri att göra. Föreställningen bygger på elevernas initiativ.

BEDÖMNING

När eleven deltar, medverkar, och utvecklar förmågor bedöms detta i den autentiska situationen: lärsammanhanget. Då kommunicerar vi muntligt.

Efter varje arbetsområde, minst varje termin, för vi också en en skriftlig dialog om eget lärande i Unikum (Unikum/Planering/Lokal pedagogisk planering/Knasodifestival). Där ska elever reflektera över eget lärande, över vad de gjort och lärt sig, men också kommunicera andra tankar om ämnesområdet, mer personligare reflektioner är välkomna.

En gång per termin kan elever också föra skriftlig dialog om själva bedömningen: Unikum/Planering/Bedömningsmatris, skriv längst ner i kommentarrutan, så svarar jag på tankar om bedömning och betyg.

CENTRALA MÅL

Kopplingar till läroplan

 • Mu  4-6
  Musicerande och musikskapande Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform i olika genrer.
 • Mu  4-6
  Musicerande och musikskapande Imitation och improvisation med röst och instrument, rytmer och toner.
 • Mu  4-6
  Musicerande och musikskapande Musikframföranden.
 • Mu  4-6
  Musikens sammanhang och funktioner Musik till sammans med bild, text och dans. Hur olika estetiska uttryck kan samspela.

KUNSKAPSKRAV

Nedan skrivs fram de kunskapskriterier som ingår/kan ingå för bedömning inom arbetsområdet på E-nivå. I en dialog om lärande under Unikum/Planering/ Musik/Bedömningsmatris för vi individuellt samtal om elevens utvecklade förmågor. 

Kopplingar till läroplan

 • Mu  E 6
  Eleven kan delta i gemensam sång och följer då i någon mån rytm och tonhöjd.
 • Mu  E 6
  Eleven kan även spela delar av en enkel anpassad melodi-, bas- och slagverksstämma samt bidra till ackompanjemang på ett ackordinstrument med några ackord.
 • Mu  E 6
  Dessutom sjunger eller spelar eleven på något instrument i viss mån med timing.
 • Mu  E 6
  Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska möns­ ter och former och pröva hur dessa kan bidra till en fungerande komposition.
 • Mu  E 6
  Eleven kan föra enkla resonemang om eget och andras musicerande.
 • Mu  E 6
  Eleven kan även uttrycka sig på ett enkelt sätt om egna musikupplevelser samt beskriva och ge exempel på hur musik kan påverka människor.

Avsnitt 10

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: