Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild åk 6A, 1-punktsperspektiv schackrutigt rum

Skapad 2016-02-02 08:09 i Fågelskolan Lunds för- och grundskolor
Du skapar ett rum med hjälp av 1-punktsperspektiv. Sedan gör du samma figur i minst tre olika storlekar på ett annat papper och klistrar sen in i rummet för att förstärka djupet ännu mer. Du tänker på rektangeln längst bak i bilddjupet och skapar en öppning eller en intressant bakre vägg. Du jobbar med överlappning och med färgperspektiv för att förstärka rumslighet.
Grundskola 6 Bild
Alla gillar djup! Vi ska undvika det ytliga och platta. Du kommer att få lära dig att konstruera perspektiv så att man skapar djup i bilden. Vi går genom olika begrepp som horisontlinje, flyktpunkt etc...Samtidigt ska du försöka göra en figur i olika storlekar så att det är tydligt att figurerna med tydlighet är liten och stor(så att vi försöker närma oss en 3Dvärld). Du tänker på rektangeln längst bak i bilddjupet och skapar en öppning eller en intressant bakre vägg.

Du jobbar med överlappning-figurerna överlappar varandra för att skapa djup.

Du jobbar med färgperspektiv för att förstärka rumslighet-intensiva toner i förgrund och blekare toner i bakgrunden.

Senare under terminen ska du alldeles själv konstruera ett rum och kunna olika begrepp.

Innehåll

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Att lära sig förstå hur enpunktsperspektiv, färgperspektiv och överlappning tillsammans skapar djup i en bild. Hur man kan använda sig av fågel och grodperspektiv i olika bilder för att framhäva olika stämningar.  

Bedömning - vad och hur

 
Vi tittar tillsammans på bilderna kontinuerligt och pratar om vad som är bra och vad som kan göras ännu bättre.

Undervisning och arbetsformer

Ni får först en övningsuppgift där vi tränar på att jobba utifrån flyktpunkten. 
Nästa del är att med hjälp av genomgång och av ett papper med facit konstruera rummet. Färglägga med färgpennor. Ta ett nytt papper och göra figuren i minst tre storlekar och max 15 stycken. Sen ska figurerna klistras in så att djupet förstärks- överlappning. Tänk även på att göra figurerna olika färgintensiva.  

Matriser

Bl
Bedömningsmatris perspektiv åk 6

F
E
C
A
  • Bl  4-6
  • Bl  4-6
  • Bl  4-6
Eleven kan inte visa med de olika uppgifterna eller på annat sätt redovisa att hon förstått enpunktperspektivets konstruktion, överlappningar.
I arbetet kan eleven använda någon av de olika teknikerna, färgperspektiv, enpunktsperspektiv, skalperspektiv, överlappning eller för att skapa djup i bilden.
I arbetet kan eleven använda några olika teknikerna, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck. Eleven kan självständigt konstruera olika former utifrån enpunktsperspektiv och kan förstå hur man skapar fågel och grodperspektiv. Dessutom kombinerar eleven några olika figurer på ett relativt väl fungerande sätt.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven några olika figurer på ett väl fungerande sätt och kan namnge de olika begrepp vi använt oss av. Eleven kan också tänka ut motiv själv men hålla sig innanför bildområdets ram.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: