I årskurs 9 arbetar eleverna med en individuell fördjupnings uppgift. De får tillverka valfri konstruktion, där de kan använda sig av tidigare kunskaper och utifrån sin egen idé skaffa sig nya som passar för den egna uppgiften och nivån.
Terminen börjar med med att eleven hämtar inspiration inför sitt val av konstruktion. Eleven följer slöjdens arbetsprocess genom att först skissa och göra en arbetsritning av sin konstruktion enligt egna önskemål. Därefter överväga alternativa lösningar i form av materialval, hantverkstekniker och utformning. Eleven tillverkar sin konstruktion och ansvarar själv för att driva processen. Under arbetets gång dokumenteras processen i egen loggbok. Efter avslutat arbete, utvärderar eleven sin egen insats, arbetets resultat och genomförande.
Olika inspirationskällor ligger till grund för att eleverna kan komma med idéer och förslag på arbeten. De uppmuntras till att visa kreativitet och att inspirera varandra. Teoretiskt arbete blandas med praktiskt arbete. I planeringen övar eleven på att mäta, skissa, rita och tänka igenom arbetet. Eleverna får lära sig att använda och sköta verktyg rätt. De tränar på att använda tidigare inlärda tekniker och prova nya, samt tränar på att följa både muntliga och skriftliga instruktioner. Utvärdering av egna arbete sker dels under arbetets gång och när slöjdprodukten är klar. Eleverna reflekterar över vad som blivit bra och vad som behöver utvecklas.
Samtliga delar i slöjdprocessen ska bedömas (idé, genomförande, utvärdering).
Vi bedömer
Betygskriterierna eleven arbetar mot är följande:
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner. I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Eleven kan i slöjdarbetetbidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial. Dessutom kan eleven pröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet. Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ. I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert ochändamålsenligt sätt. Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial. Dessutom kan eleven pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Under arbetsprocessen formulerar ochväljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt godanvändning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet. Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till övervägande del för A är uppfyllda.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ. I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision. Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp. Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion. Under arbetsprocessen formulerar och väljer elevenhandlingsalternativ som leder framåt.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet. Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutveckladeresonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.