Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Samhällskunskap, samhällets olika funktioner. Friskolan Metis 2015/2016

Skapad 2016-02-07 13:56 i Friskolan Metis Grundskolor
Vi tittar på olika samhällsfunktioner såsom lag och rätt, samhällsekonomi och det sociala skyddsnätet för att sedan se hur de hänger ihop med varandra och med politiska system.
Grundskola 8 – 9 Samhällskunskap

Hur hänger lagar, ekonomi och vårt sociala skyddsnät ihop? Detta är grundstenar som påverkar hur vårt samhälle ser ut. Men vad har de med DITT liv att göra och hur kan DU påverka hur samhället utformas?

Innehåll

Undervisning

Vi ser på filmer, läser och diskuterar för att förstå , men också för att kunna se samband och öka förståelsen för hur de olika samhällsfunktionerna (lagar,ekonomi och socialt skyddsnät) hänger ihop. 

Detta arbetar vi med på veckans enskilda SO-lektion. Inlämningar kräver att du även arbetar med detta på arbetspass och som läxa (använd gärna vår läxtid på skolan).

Bedömning

I detta arbetsområde bedöms i vilken grad:

- Du kan förklara hur vårt samhälle är uppbyggt (med lagar, vår samhällsekonomi och vårt sociala skyddsnät).

- Du kan förklara hur dessa samhällsfunktioner hänger ihop. Det vill säga förståelsen för att till exempel typen av lagar och straff är beroende av hur ett samhälle vill satsa ekonomiskt och hur ekonomin också påverkas av vilka sociala funktioner som de som styr anser att samhället ska bekosta.

 

Följande mål ligger till grund för arbetsområdet

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: