Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djuren på vintern

Skapad 2016-02-08 07:45 i Furulundsskolan Halmstad
Vi arbetar både praktiskt och teoretiskt med hur djur i Sverige lever under vintern och vilka överlevnadsstrategier de har för att klara mat-och vattenbrist.
Grundskola 1 Biologi Matematik

Målet med arbetsområdet är: •Känna till några i Sverige fritt levande djurs livsvillkor på vintern och hur de gör för att klara kyla samt vatten- och matbrist. •Känna till hur olika material isolerar mot kyla.

Innehåll

Älgen och musen

På vintern har djuren svårt att hålla värmen. En del väljer att flytta, fåglar flyger söderut, andra går i ide och ytterligare andra får tjockare päls på vintern. Vem kan hålla värmen bäst, en stor älg eller en liten mus?

Två burkar, en stor som symboliserar älgen och en liten som symboliserar musen, fylls med varmt vatten. Vi ställer ut burkarna och funderar över vilken som kommer att tappa värmen fortast, älgen eller musen? Vi tar in burkarna vid slutet av lektionen och kontrollera temperaturen med en termometer.

Kopplingar till läroplan

 • Ma
  Syfte använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
 • Bi
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
 • Bi  1-3
  Året runt i naturen Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

Vilka material isolerar bäst?

Vi fyller två flaskor (Kalle och Lisa) med handvarmt vatten. Sedan mäter vi med termometer så att vi får veta vilken temperatur vattnet håller. Sedan sätter vi på Lisa kläder. Vi ställer ut båda flaskorna och funderar på vem som tappar mest värme. Sedan gör vi hypoteser och mäter temperaturen med jämna mellanrum. Temperaturerna för vi upp på ett diagram för att tydligt se utvecklingen.
Vi provar att klä på Lisa olika typer av kläder, aluminiumfolie, bommulstyg, fleecetyg m.m.

Vi avslutar med att diskutera hur djuren skyddar sig mot kylan och hur vi skyddar oss mot densamma, kläder på vintern, djurens pälsar o.s.v.

Kopplingar till läroplan

 • Ma
  Syfte välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,
 • Ma   3
  Eleven kan dessutom vid olika slag av undersökningar i välkända situationer avläsa och skapa enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.
 • Bi  1-3
  Metoder och arbetssätt Enkla naturvetenskapliga undersökningar.
 • Bi  1-3
  Metoder och arbetssätt Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Rådjuren på vintern

På sommaren lever rådjuren av örter och gräs. När vintern kommer och marken blir frusen får de svårt att hitta föda. De får då nöja sig med bark och knoppar. Att få tag på vatten kan också bli ett problem under vinterhalvåret.
Illustrera rådjurens problem med vatten, mat och skydd med följande aktivitet.

Rådjursleken

Vi delar in barnen i två grupper och låter dem ställa sig i två rader mitt e mot varandra. Den ena raden är rådjur medan den andra symboliserar resurserna vatten, mat och skydd. Nu ska de vända ryggen mot varandra och sedan bestämmer varje barn i rådjursledet, om man behöver mat, vatten eller skydd. Likadant gör det andra ledet, vilken resurs ska de symbolisera. Sedan på en given signal, vänder sig alla om och visar vad de valt genom att:

Vatten: håll händerna kupade under hakan
Mat: håll händerna på magen
Skydd: forma armar och händer till ett tak ovanför huvudet.

Nu gäller det för rådjuren att springa över och hämta det den behöver, mat hämtar mat o.s.v. De resurser som blir hämtade blir rådjur, medan de rådjur som inte hittar vad de behöver blir till resurs.

Det kommer nu att bölja fram och tillbaka. Ibland blir det ont om resurser och då är det flera rådjur som inte klarar sig medan om det finns många resurser, då klarar sig många rådjur.

Vi diskuterar kring djurens behov på vintern och kring hur det kommer sig att det dör många rådjur vissa vintrar.

Kopplingar till läroplan

 • Bi  1-3
  Året runt i naturen Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: