Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Globalisering och handelsmönster

Skapad 2016-02-10 18:23 i Pysslingen Skolor Karl Johans skola Pysslingen
Grundskola 8 Geografi

Vi jobbar med att analysera hur vårt handelsmönster har ändrats och hur det påverkar oss i olika delar av världen. Ditt uppdrag är att jobba med nedanstående kunskapskrav. Hänvisningar till boksidor och länkar är förslag. Vill du använda andra källor prata med mig.  Ni kommer att redovisa era kunskaper på olika sätt.

Innehåll

Vi behandlar följande centrala innehåll

Kopplingar till läroplan

  • Ge  7-9
    Livsmiljöer Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.
  • Ge  7-9
    Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Kunskapskravet i frågor och uppmaningar

1. Ge exempel på var i världen olika varor och tjänster produceras!

s. 222-223, 228, 236-237

2. Ge exempel på länder som står för stor konsumtion! fundera över var i världen det finns gott om människor och gott om pengar

3. Förklara hur något av våra handelsmönster ser ut och varför det ser ut så!

s. 216-219, länkar eller eget sökande

handelsmönster =  var produktionen börjar, hur varan fraktas och var den slutkonsumeras  t ex hur en Volvobil tillverkas, eller hur en torsk från havet blir en paketerad fiskfilé i frysdisken

4a) Hur har våra handelsmönster förändrats från 1500-talet och fram till idag?

4b) Vilka orsaker kan du se till de förändrade handelsmönstret?

s. 227-228, 235, 239-246

5. Vilka positiva effekter och negativa konsekvenser kan du se av globaliseringen?

s. 228-229, 234, 247 + youtube-länken

 

Länkar

Redovisning och bedömning

Att visa kunskaper om detta kunskapskrav ställer stora krav på analys-, procedur och begreppslig förmåga. Denna gång kommer vi att redovisa på olika sätt.

Matriser

Ge
Ett av kunskapskraven historia år 9

E
C
A
Handelsmönster
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: