I vårt vardagsarbete och i vår lärmiljö som vi utformat finns en skapandehörna där vi ser att många barn samlas kring och visar ett stort intresse för olika typer av skapande aktiviteter. Vi vill utmana barnen att fortsätta att utveckla sitt intresse, upptäcka nytt material och nya tekniker inom skapande.
Förmågor som barnen ska utmanas och utvecklas i: förmåga att förmedla, utveckla, utforska, upptäcka
objekt som förutsättning för förmågornas utveckling: olika uttrycksformer, finmotorik, teknik
Alla barn på grön ska kunna ta del av vardagliga skapandeaktiviteter. Det ska vara både vara organiserade aktiviteter som pedagoger har planerat eller barnen planerat men även aktiviteter som barnen kan starta själva med hjälp av en inspirerande och inbjudande lärmiljö.
Under organiserade aktiviteter delar vi upp gruppen så att det ungefär är fem barn och en pedagog i en aktivitet för att alla förmågor, intressen och behov ska tillgodoses och för att pedagogen ska kunna utveckla barnet vidare i sin kompetens och ge de möjlighet att utvecklas i sin fulla potential.
Vi pedagoger läser om skapande för yngre åldrar och hur lärmiljöer kan utformas.
Vi ska erbjuda en utformad lärmiljö som väcker barnens nyfikenhet och lockar barnen till skapadekreativitet. Skapandematerial av olika former ska vara lättillgängligt för alla och det ska vara enkelt för barnen att veta vart saker och ting ska vara.
Vi pedagoger har uppdrag att ge förutsättningar för barnen att känna delaktighet i sin lärmiljö så att man vågar utforska, upptäcka och utveckla olika skapandeaktiviteter.
Materialkännedom inom:
Kritor
Vaxkritor
Pennor
Vattenfärg
Fingerfärg
Färg med olika tekniker som penslar, händer, svampar
Limstift
Flytande lim
Ta in material som vi hittar i vår vardag in i skapandet
Tex. potatistryck, grönsakstryck, äggkartong, sugrör, mjölkpaket, pasta
Efterarbete:
Vi pedagoger kommer följa barnens förändrade kunnande genom lärloggar och nyhetsbrev där barnen ska få möjlighet att vara delaktiga och reflektera utifrån sin egen förmåga.
De skapandet som görs kommer vi tillsammans att sätta upp i vår lärmiljö som vi kan samtala om, peka på och bidra till fler idéer till planeringar och aktiviteter framöver.