Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Instrument, instrumentgrupper & Musikaliska sammanhang åk 7-9

Skapad 2016-02-21 15:12 i Öjersjö Brunn Partille
Vi lär oss att känna igen olika instrument, framförallt hur de ser ut men även hur några av dem låter. Vi pratar också om hur vi kan beskriva musiken vi hör, hur den kan påverka oss samt i vilka sammanhang den kan användas.
Grundskola 7 – 9 Musik

Vi repeterar kunskapen kring olika instrument, både hur de ser ut och hur (en del av dem) låter. Vi pratar också om hur vi kan beskriva musiken vi hör samt i vilka sammanhang den kan användas.

Vi lyssnar på en del utvalda instrument. Dessutom delar vi in instrumenten i fler undergrupper än tidigare; blåsinstrumentens båda indelningar Bleckblås och Träblås samt stränginstrumentens olika indelningar stråkinstrument/knäppinstrument. 

Innehåll

Att beskriva musik

Vi repeterar vad olika instrument heter och ser ut genom att titta på bilder och läsa informationstext i ett häfte. Därefter lyssnar vi enskilt eller i grupp på olika instrument i de olika instrumentgrupperna.

 • Vi pratar om hur musik används och hur den kan påverka oss t.ex. i filmer och reklam. 

Kopplingar till läroplan

 • Mu
  Syfte analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Hur musik används i olika medier, till exempel i film och datorspel.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.
 • Mu  A 9
  Dessutom kan eleven med god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: