Hur gammal är solen och jorden? Vem var den första människan i rymden? Detta är bara några av de frågor som klassen har inför uppstarten av arbetsområdet om rymden. Tillsammans ska vi ta oss an uppgiften att besvara de frågor som går att besvara....
Den förmåga vi främst ska träna i detta arbetsområde är hämtat ur kursplanen för No/Fysik åk. 1-3:
För att förstå en del av det som sker i rymden och på jorden och hur olika himlakroppar såsom planeter, månar och stjärnor förhåller sig till varandra behöver vi olika förklaringsmodeller som finns inom fysiken. Det handlar bland annat om gravitation, energi och materia.
I det centrala innehållet i kursplanen för NO/Fysik å. 1-3 står:
Inför uppstarten av arbetsområdet ställde klassen följande frågor, vilka kommer att styra innehållet i undervisningen och vad du kommer att få lära dig:
Med det stycke om centralt innehåll i fysikämnet och elevernas egna frågor kommer du att få lära dig om:
De planeter som ingår i vårt solsystem. Du kommer att få lära dig om solen och månen och hur olika himlakroppar i vårt solsystem rör sig i förhållande till varandra. Vi kommer att arbeta med olika skapelseberättelser från förr och nu/olika delar av jorden. samt "Big Bang". Du kommer att få lära dig om stjärnor och stjärntecken. Vi kommer också att arbeta med de rymdresor som människan gjort och gör.
Detta arbetsområde är främst hämtat från NO-ämnet men vi kommer genom temat också att utveckla förmågor i svenska (att läsa och skriva faktatexter), musik och bild (teckning, måleri och modellbygge.).
För att utveckla vår förmåga att förstå använda fysikens begrepp, modeller och teorier samt skaffa oss den kunskap vi vill ha om solsystemet och rymden ska vi arbeta på följande sätt:
När arbetsområdet är slut kommer jag att bedöma din förmåga att resonera kring hur stjärnor, planeter och månar förhåller sig till varandra med hjälp av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Du ska känna till hur många planeter det är i vår galax samt namnen på några av dem.