Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fg Racketsporter & ergonomi kopplat till PRAO:n åk8

Skapad 2016-02-26 18:18 i Fäladsgården Lunds för- och grundskolor
Ergonomi är läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan. Vi ska koppla ihop detta med racketsporter för att se hur vår miljö och våra fysiska aktiviteter kan påverka oss på olika sätt. Samt vad vi kan göra för att påverka dessa på ett positivt sätt.
Grundskola 8 Idrott och hälsa

Ergonomi är läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan. Vi ska koppla ihop detta med  racketsporter för att se hur vår miljö och våra fysiska aktiviteter kan påverka oss på olika sätt. Samt vad vi kan göra för att påverka dessa på ett positivt sätt.

Innehåll

Mål

- kunna utveckla och behärska tekniken i badminton, tennis och pingis.
- kunna visa att man utför rörelserna med ett ergonomiskt tänkande.
- kunna förstå och följa reglerna i badminton, tennis och pingis.
- kunna reflektera över hur ergonomin på din PRAO plats kan påverka dig på olika sätt. Samt komma med förslag på förbättringar.

 

Arbetets innehåll

Vi går igenom grunderna i badminton, tennis och pingis.

Vi repeterar vad ergonomi är och kopplar ihop detta med er kommande PRAO.

Vi tränar vår teknik och att förstå reglerna, samt att kunna utföra rörelserna ergonomiskt.

Arbetssätt och redovisningsform

Redovisning blir det genom att på lektionerna visa att du kan arbeta med de olika övningarna i raketsporter vi har, samt utvecklar dina fysiska färdigheter.

Det kommer att vara en inlämningsuppgift som är kopplad till din PRAO plats. Du ska ta 3st bilder från dina PRAO plats som visar olika risker i arbetet. Du ska beskriva riskerna och komma med förslag på hur man kan förbättra för att minska risken att skada sig. Max 1 A4 sida.

Visa din kunskap - Bedömning

Jag kommer bedöma det fysiska arbetet på lektionerna, vilket innebär hur aktivt du arbetar med de olika övningarna vi gör. Samt att jag tittar på vilka fysiska färdigheter du har i de olika övningarna, tex. hur pass väl du kan serva, passa och använda de olika redskapen.

Det kommer även vara en inlämningsuppgift som är kopplad till din PRAO plats. Du ska ta 3st bilder från dina PRAO plats som visar olika risker i arbetet. Du ska beskriva riskerna och komma med förslag på hur man kan förbättra för att minska risken att skada sig. Max 1 A4 sida.

Reflektion

- Hur aktivt lyssnar jag på instruktioner från läraren?
- Frågar jag min lärare om det är något jag inte förstår?
- Hur fungerar mitt tränande under lektionerna?
- Hur fungerar det att samarbeta med andra?

Matriser

Idh
Fg Racketsporter & ergonomi kopplat till PRAO:n åk8

E
C
A
Deltagande
Du kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
Du kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
Du kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
Inlämningsuppgift PRAO
Du utvärderar arbetsplatsen genom att samtala om egna upplevelser och för enkla och till viss del underbyggda resonemang kring vilka risker det finns utifrån en ergonomisk synvinkel. Du ger enkla förslag på hur du kan förbättra dessa riskerna.
Du utvärderar arbetsplatsen genom att samtala om egna upplevelser och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring vilka risker det finns utifrån en ergonomisk synvinkel. 
Du ger relativt väl utvecklade förslag på hur du kan förbättra dessa riskerna.
Du utvärderar arbetsplatsen genom att samtala om egna upplevelser och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring vilka risker det finns utifrån en ergonomisk synvinkel. 
Du ger välutvecklade förslag på hur du kan förbättra dessa riskerna.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: