Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kropp och hälsa åk 8 VT-16

Skapad 2016-02-27 17:17 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 – 9 Biologi

Du är en av de mest fantastiska organismer som finns på jorden. Dina celler samarbetar i organ och i hela kroppen. Kroppen är otroligt komplicerad och det kan nästan verka konstigt att den oftast fungerar som den ska. En del av de faktorer som påverkar att du förblir frisk kan du påverka själv till exempel hur ofta du tränar, hur du äter och sover.

Innehåll

Mål för elev

Du ska lära dig om matspjälkning, andning, hjärta och blodomlopp samt om immunförsvaret, och hur du själv, genom kunskap om din kropp, kan påverka din hälsa. Du ska också lära dig om sexualitet och relationer.

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Innehåll

Spektrum Biologi s. 230-256, 306-360, 368-392

Spektrum Biologi Light s. 153-171, 203-237, 242-260

Begrepp: cellandning, cellmembran, cellkärna, celldelning, vävnad, organ, organsystem, matspjälkning, enzym, magsaft, bukspott, galla, tarmludd, luftrör, lungblåsor, andningscentrum, diafragma, stämband, blodomlopp, artär, ven, kapillär, lilla och stora kretsloppet, segelklaff, fickklaff, blodtryck, blodplasma, hemoglobin, flimmerhår, immunförsvar, vit blodkropp, lymfa, lymfkörtel, antikropp, vaccination, och de begrepp som hör till hälsoavsnittet. heterosexuell, homosexuell, bisexuell, bög, lesbisk, transvestit, queer, onani, pollution, erektion, klitoris, flytning, omskärelse, könshormon, PMS, petting, slidkrans, orgasm, impotens, pornografi, prostitution, trafficking, pedofili, incest, kondom, femidom, sterilisering, kastrering, aids, hiv, adoptera, gravid, enäggstvillingar, fleräggstvillingar, missfall, abort, kejsarsnitt

Kopplingar till läroplan

 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
 • Bi  7-9
  Kropp och hälsa Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Genomförande

Arbetsområdet pågår v 9 - 

Under den första perioden skaffar vi oss kunskaper om hur kroppen är byggd och fungerar. Därefter ska vi använda kunskaperna till att skriva tidningsartiklar, göra PP-presentationer samt delta i debatter och diskussioner.

 

 

 

 

Redovisning

Du visar dina kunskaper vid laborationer, genomgångar, läxförhör och vid ett prov i slutet av den första perioden. Uppgifterna du gör därefter bedöms också.

 

 

 

Elevinflytande

Arbetsområdet inleds med en diskussion om genomförande och redovisningsformer.

Matriser

Bi
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Biologi
Beskriva och förklara
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa och sjukdom och visar då på enkla samband som rör människo-kroppens byggnad och funktion. Ex. Ge två exempel på sjukdomar vi kan vaccinera oss mot.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa och sjukdom och visar då på mer komplexa samband som rör människo-kroppens byggnad och funktion. Ex. Förklara varför vi inte blir sjuka lika lätt om vi vaccinerar oss.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa och sjukdom och visar då på komplexa samband som rör människo-kroppens byggnad och funktion. Ex Förklara varför det är bra att många vaccinerar sig inför en influensaepidemi.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: