Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Biologi: Hälsa och livsstil

Skapad 2016-03-01 16:25 i Lekstorpsskolan Lerum
I idrotten arbetar ni med en argumenterande text om varför ämnet idrott och hälsa ska finnas. Denna uppgift bedöms även i biologi.
Grundskola 6 Biologi

För att ha en bra hälsa krävs bland annat kunskaper om hur kroppen fungerar. Under detta projekt kommer ni att få verktyg för att veta hur ni kan påverka er egen hälsa och hur ni kan förbättra hälsan. Ni kommer även att få utveckla er förmåga att argumentera och ta ställning. 

Innehåll

Undervisning och bedömning

Undervisning: 

- Genomgång om syrets väg genom kroppen

- Övningar och träning på idrott och hälsa

- Genomgångar om hur man skriver en argumenterande text

- Genomgång om samhällsstrukturer

- Genomgång om fysiologi och träningslära

 

Bedömning: 

Enligt uppgiftsbeskrivning i planeringen "Idrott och hälsa: Hälsa och livsstil- Fysisk hälsa"

 

Kopplingar till läroplanen

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Matriser

Bi
Biologi: Hälsa och livsstil

Biologi

Behöver utvecklas
Godtagbara kunskaper
Delvis utvecklade kunskaper
Välutvecklade kunskaper
Samband i människokroppen
 • Bi  E 6
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa och sjukdom kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa och sjukdom kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa och sjukdom kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
Samtala och diskutera
 • Bi  E 6
Eleven kan diskutera enkla frågor som rör hälsa genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.
Eleven kan diskutera enkla frågor som rör hälsa genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för diskussionerna framåt.
Eleven kan diskutera enkla frågor som rör hälsa genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Använda information
 • Bi  E 6
Eleven kan använda information i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda information i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: