Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk verksamhet är till sin art en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet som är nära kopplad till den samhälleliga, sociala och tekniska utvecklingen. Kunskaper i matematik ger människor förutsättningar att fatta välgrundade beslut i vardagslivets många valsituationer och ökar möjligheterna att delta i samhällets beslutsprocesser.
Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att du utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen och inom olika ämnesområden. Undervisningen ska bidra till att du utvecklar intresse för matematik och tilltro till din förmåga att använda matematik i olika sammanhang. Undervisningen ska bidra till att du utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang. Du ska genom undervisningen också ges möjlighet att utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och hur dessa kan användas för att kommunicera om matematik i vardagliga och matematiska sammanhang.
Du ska utveckla din förmåga att:
Arbetssätt:
Under läsår vt2015/ ht2016 kommer vi använda i matematikundervisning en lärobok som heter ”Safari” som följer Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Läroboken är uppbyggd med olika kapitel där varje kapitel ger en grundkurs inom olika områden i matematik. Varje kapitel har en tydlig målbeskrivning som kan kopplas till läroplanen. Varje kapitel avslutas med en diagnos. Utöver detta finns det vidare fördjupning, som kallas för förstoringsglaset som är som en upprepning av det redan behandlade innehållet. Alternativ kan eleven arbeta med kikaren som ger ett vidare perspektiv och en fördjupad förståelse över innehållet.
Arbetet kring ämnesinnehållet matematik bygger såväl på det enskilda arbetet som i grupp. Vi kommer att ha genomgångar i mindre grupper, främst i homogena grupper där eleven får möjlighet att resonera kring olika moment. Dessa tillfällen ger tillfälle att lyfta fram olika sätt att tänka och lösa uppgifter, och utveckla elevens matematiska språk och begreppsbildning.
Läroboken kompletteras med olika problemlösningsmaterial och konkret material.
Vad - följande kommer att bedömas:
HT2015
VT2016
Hur - bedömningens tillvägagångssätt: