Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pärlplatta enligt mönster

Skapad 2016-03-09 14:38 i Förskolan Tomtberga Östhammar
Vad får vi egentligen in för utveckling i att bygga pärlplatta? Det är väl bara lite pyssel, eller vad är det barnen lär sig när de sitter där och bygger....
Förskola

Barnen bygger pärlplattor för fullt på avdelningen och en platta går rätt fort. För att utmana dem lite extra har vi tagit fram mönster till pärlplattor. Många av barnen är intresserade av superhjältar så vi tänkte att om vi väljer sådana motiv kanske vi även lockar de där som aldrig pysslar annars.

Innehåll

Mönster

Vi har sökt på mönster på pinterest på lärplattan och valt att skriva ut flera lite enklare bilder med tydliga rutnät för att barnen dels ska kunna räkna pärlor och dels för att de ska känna att det är överkomligt stort, inte en hel stor platta som ska fyllas utan en mindre mängd pärlor. Vi har även en bok med lite svårare mönster och några superhjältar med mera pärlor för att utmana när de mindre mönstren blir för lätta.

Färg

När barnen bygger enligt mönster så måste de kunna överföra färgen från bilden till burken med pärlor. Vi har alla blandade så att de tränar dels på färgerna och dels på finmotoriken när de ska plocka upp exakt den pärlan de har tagit sikte på (öga-handkoordination). Vi kommer även ha burkar med uppdelade färger så att all energi inte går åt till att hitta rätt pärla utan låter koncentrationen gå till att följa mönstret.

Matematik

Om man som pedagog sitter med barnet och bygger pärlplatta kan vi få in mängder av matematik:

Lägesord - bredvid/ovanför/under/till höger om/till vänster om osv

Räkna - hur många pärlor sitter i den översta raden? hur många svarta sitter mellan de vita osv

Ordningstal - den första pärlan är svart, sen kommer den andra som är gul, efter det kommer fyra röda, sen en gul och den sista är svart

Former - De runda pärlorna, hur bygger vi trianglar, kvadrater?

 

Resultat

När barnen är klara klistrar vi pedagoger fast pärlplattan på en kartong och de får ta med sig den hem.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: