Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

1700 och 1800 talet Sverige arbete

Skapad 2016-03-10 08:56 i Friskolan i Kärna Grundskolor
Grundskola 6 Historia

Från och med torsdagen den 10 mars och framåt ska vi jobba med Sverige under 17 och 1800-talet. Efter diskussion i klassen ville de bedömas med ett arbete. Arbetet kan presenteras till mig skriftligt eller som en podcast.

Arbetet kan utföras på två sätt. Antingen skriver man lite om flera olika händelser i Sverige under 17 och 1800 talet. T.ex. kan man presentera Hattarna och mössorna, de två första partierna i Sverige, Sverige industrialiseras och idrottsrörelsen m.m. Arbetet ska vara minst två sidor, men man får gärna ta med bilder.

Det andra sättet man kan göra är att välja en händelse och forska närmare kring den. T.ex. kan man välja att presentera Den industriella revolutionen i Sverige och berätta hur den kunde ske, var den skedde, vilka företag som skapades och hur utvecklingen gick till. Det här är ett lite svårare arbete, då man måste djupdyka i mycket information från flera källor.

Utöver detta vill jag att man ska resonera kring frågorna "Hur har Sverige påverkats av nya uppfinningar och idéer?" och "Hur kommer Sverige att fortsätta utvecklas tror du?"

I slutet av sitt arbete ska man presentera de källor man använt. Skolan har införskaffat tillgång till Nationalencyklopedin, www.ne.se, som alla har tillgång till när man är på skolans nät. Här kan man hitta filmer och bra texter. Man kan göra om texterna till mer lättlästa också!

Det man kommer lära sig om under detta arbetet är:

- Jordbrukets omvandling

- Folkökning i Sverige och vad den beror på och vad den fick för konsekvenser, t.ex. utvandringen till Amerika.

- Demokratins utveckling i Sverige, de första partierna.

- Hur Sverige blev ett modern land

- Viktiga folkrörelser, alltså grupper av människor som förändrat samhällets tankesätt. Här går vi in på kvinnorörelsen, arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och idrottsrörelsen. Alla har en viktig plats i vårt samhälle.

 

Innehåll

Avsnitt 1

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: