Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sex och samlevnad

Skapad 2016-03-10 11:11 i Marnässkolan Ludvika
Vad händer i kroppen vid puberteten? Hur blir ett barn till? Hur känns det när man är kär?
Grundskola 6 Biologi

Är det storken som kommer med bebisarna, eller hur går det egentligen till? Vad är puberteten och vad händer då man kommer dit?

Innehåll

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Du ska lära dig:

-  vad som händer i kroppen vid puberteten

- hur ett barn blir till

- vad preventivmedel är, hur de fungerar och fördelar/nackdelar med dem.

- hur könsorganen ser ut och fungerar

- om olika könssjukdomar

- om olika sexuella läggningar

Kopplingar till läroplan

 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Hur ska vi lära oss detta?

Du ska  lära dig detta genom att:

- läsa texter

- se på filmer

- jobba med instuderingsfrågor

- diskutera tillsammans

- skriva texter 

- rita bilder

 

Vad som kommer att bedömas:

Kopplingar till läroplan

 • Bi  E 6
  Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
 • Bi  E 6
  I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Hur du får visa vad du kan:

Du får visa vad du kan genom att du:

- aktivt deltar i diskussioner i stor eller liten grupp

- göra  skriftligt läxförhör

- skriva ett prov

- lämna in skriftliga uppgifter

Matriser

Bi
Bedömningsmatris för sex och samlevnad

Ämne/Ämnesområde

 • Bi   använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
 • Bi  4-6   Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
 • Bi  4-6   Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
 • Bi  4-6   Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
 • Sv   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
E
.
C
A
KOMMUNIKATIONSFÖRMÅGA
 • Bi
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa, pubertet och känslor så att diskussionerna går framåt på ett ganska bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa, pubertet och känslor så att diskussionerna går framåt på ett bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om hälsa, pubertet och känslor så att diskussionerna går framåt på ett mycket bra sätt.
BEGREPPSFÖRMÅGA. Dina kunskaper om pubertet, könsorgandelar och deras funktion m m.
 • Bi  4-6
 • Bi  4-6
 • Bi  4-6
Du har baskunskaper i biologi, dvs du förstår varför man kommer in i puberteten och kan namnge och placera några könsorgandelar. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i biologin. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper i biologi, dvs du förstår och kan förklara varför man kommer in i puberteten och kan namnge och placera de flesta könsorgandelar. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Du har mycket goda kunskaper i biologi, dvs du förstår och kan förklara varför man kommer in i puberteten och kan namnge och placera alla könsorgandelar. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett välutvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett mycket bra sätt.
ANALYSFÖRMÅGAN. Hur du diskuterar utifrån den kunskap och information du får.
 • Bi
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar och skillnader mellan könen på ett ganska bra sätt.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar och skillnader mellan könen på ett bra sätt.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hälsa, sjukdom och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar och skillnader mellan könen på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: