Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse och kroppskontroll

Skapad 2016-03-15 13:33 i Apalbyskolan Västerås Stad
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen. Genom undervisningen ska eleverna få möta många olika slags aktiviteter. 

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin samarbetsförmåga och respekt för andra. Undervisningen ska skapa förutsättningar för alla elever att under hela sin skoltid kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter och bidra till att eleverna utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.

Innehåll

Undervisning och arbetsformer.

Under läsåret kommer vi att prova på ett flertal olika aktiviteter som ger er möjlighet att träna de komplexa rörelserna för att förbättra er kroppskontroll. Det kan exemplevis vara att ni väljer den rörelse/rörelsemönster som passar bäst till aktiviteten.  

Exempel på aktiviteter är:

 • Gymnastik, matta och redskap
 • Skridskor
 • Löpning
 • Badminton
 • Dans

Kopplingar till läroplan

 • Idh
  Syfte röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
 • Idh  7-9
  Rörelse Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
 • Idh  7-9
  Rörelse Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Bedömning

Förmågan som kommer att bedömas är elevens rörelseförmåga i form av hur elevens kroppskontroll, kroppsbalans samt koordination är. Bedömning sker genom observation, filmning och pågår kontinuterligt  vid samtliga idrottspass. 

Därför är det viktigt att vara aktiv deltagande på lektionerna för att få bästa möjlighet att visa vilka färdigheter som man besitter. 

Matriser

Idh
Rörelse och kroppskontroll

E-nivå
C-nivå
A-nivå
Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
Eleverna kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur aktiviteten kan påverka hälsa och den fysiska förmågan.
Eleverna kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och för utvecklad och relativt väl underbyggda resonemang om hur aktiviteten kan påverka hälsa och den fysiska förmågan.
Eleverna kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och för väl utvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteten kan påverka hälsa och den fysiska förmågan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: