Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Religionskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Imperialismen och Världskrigens tid

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 6 december 2020

"Imperialismen och Världskrigens tid" Tidsepoken (ca. mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet) fokuserar väldigt mycket på Europa. Det är europeiska länder som eftersträvar att bygga upp koloniala imperier och det är också i Europa som Första- och Andra Världskriget har sin början och slut (fredsavtalen undertecknas där). En konsekvens efter andra världskriget är att FN (Förenta nationerna) bildas, dels för att främja internationellt samarbete men också för att förhindra framtida liknande konflikter. Idag kan vi gå in och läsa på FN:s mänskliga rättigheter och snabbt konstatera att under denna tidsepok bröt man mot många av dagens artiklar:  Artikel 1. "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap." Artikel 4. "Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna." Ett axplock av historiska förhållanden, skeenden och gestalter under denna tidsepok: - Imperialism och kolonialism - Kapplöpning om Afrika - Skotten i Sarajevo - Skyttegravskrig - Ryska revolutionen (Lenin) - Börskrasch (Depression) - Hitler - Förintelsen - Kända slag (Somme, Verdun, Pearl Harbor, Stalingrad, el-Alameini, D-day) - Atombomber - FN

Syfte - förmågor från kursplanen:

Nedan redogörs syftet med arbetsuppgiften som är taget från den nationella kursplanen. Kopplingar görs både till syftet/förmågorna och det centrala innehållet.

Historia

Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska bildning och sitt historiemedvetande. Detta innebär en insikt om att det förflutna präglar vår syn på nutiden och därmed uppfattningen om framtiden. Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om historiska förhållanden, historiska begrepp och metoder och om hur historia kan användas för olika syften. Den ska också bidra till att eleverna utvecklar historiska kunskaper om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar. Därigenom ska eleverna få förståelse för olika kulturella sammanhang och levnadssätt.

Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att tillägna sig en historisk referensram och en fördjupad förståelse för nutiden. De ska också få möjlighet att utveckla en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.

Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser. Eleverna ska genom undervisningen även ges förutsättningar att utveckla förmågan att ställa frågor till och värdera källor som ligger till grund för historisk kunskap. Undervisningen ska vidare bidra till att eleverna utvecklar förståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur historiska berättelser används i samhället och i vardagslivet. Därigenom ska eleverna få olika perspektiv på sina egna och andras identiteter, värderingar och föreställningar.

Genom undervisningen i ämnet historia ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
  • kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,
  • reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och
  • använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Centralt innehåll från kursplanen

Imperialism och världskrig, cirka 1800–1950

  • Den europeiska dominansen, imperialism och kolonialism.
  • Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.
  • De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.
  • Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.
  • Några historiska begrepp, till exempel, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

 

Dessa förmågor/kunskapskrav kommer att bedömas:

Historia

1 - Historiska kunskaper
 
Området har berört kunskapskravet
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
2 - Resonemang om orsaker och konsekvenser
 
Området har berört kunskapskravet
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
3 - Människors villkor och värderingar i historien
 
Området har berört kunskapskravet
Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
         
         
7 Historieanvändning
 
Området har berört kunskapskravet
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
8 Historiska begrepp
 
Området har berört kunskapskravet
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt. 
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt. 
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt. 

Religion

5A - Etik och moral: Resonemang
 
Området har berört kunskapskravet.
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang
         

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

Vi kommer att arbeta med tre olika uppgifter under arbetsområdets gång ett skriftligt prov och två inlämningsuppgifter och ett slutseminarium.

Under lektionerna kommer vi att arbeta med:
- Genomgångar

- Titta på film med frågor 
- Instuderingsfrågor
- Enskilt arbete
- Diskussioner

- Gruppuppgifter

Vi kommer främst arbeta med och fokusera på de stora uppgifterna. De andra delarna som vi arbetar med under lektionerna är som en hjälp/stöttning till dessa bedömningsuppgifter.

Utvärdering

Ni kommer få möjlighet att utvärdera arbetsuppgifterna och området i slutet av terminen.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Historia 7 - 9
Bedömningsmatris Religionskunskap 7 - 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback