Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Analys Die Welle

Skapad 2016-03-21 14:47 i Medarbetarsamtal Ylva Engvall Mölndals Stad
En analys av filmen Die Welle.
Grundskola 8 Religionskunskap

Filmanalys av Die Welle med frågor om varför ungdomarna gör de val de gör, om det är rätt att genomföra experimentet och om detta skulle kunna inträffa idag. Eleverna avslutar med en personlig reflektion om filmens budskap.

Innehåll

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Re
  Syfte reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,
 • Re
  Syfte resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller, och
 • Re  7-9
  Identitet och livsfrågor Hur olika livsfrågor, till exempel meningen med livet, relationer, kärlek och sexualitet, skildras i populärkulturen.
 • Re  7-9
  Identitet och livsfrågor Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.
 • Re  7-9
  Etik Etiska frågor samt människosynen i några religioner och andra livsåskådningar.

Matriser

Re
Filmanalys

F
E
D
C
B
A
Resonera och argumentera
Du har ännu inte visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar i ämnet. Du har ännu inte visat att du kan föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar.
Du kan föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt. Du har visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar med hjälp av enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Du kan föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt. Du har visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar med hjälp av utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Du kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det. Du har visat att du kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar med hjälp av välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: