Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kvalitetsarbete: Matematik - Mönster

Skapad 2016-04-06 11:29 i Kungshöjdens förskola Munkedal
Förskola
...

Innehåll

Kartläggning av barnens intressen

I samtal med barnen har vi märkt att barnen dels är mycket fokuserad på att matematik endast är siffror och att räkna. Samtidigt såg vi att de var intresserade av mönster på bland annat kläder.

 

Mål

Barnens erfarenheter

Vi har intervjuat barnen och då frågat dem: "Vad är ett mönster?" Många av barnen har kopplat mönster till hur deras kläder ser ut, t ex en randig tröja eller ett par prickiga strumpor. De flesta har även trott att en bild på t ex en tröja är ett mönster.

Insatser - åtgärder för att nå målet

Vi planerar att börja vårt arbete med att barnen får se exempel på olika mönster och därefter bygga likadana mönster med duploklossar. De kommer få göra halsband/armband utifrån ett givet mönster.

När/om det blir kommer vi göra mönster i snön genom att gå och titta om vi kan hitta mönster i de spår vi går med våra skor eller stövlar.

Vi ska gå på "mönsterjakt" ute och aktivt leta efter mönster när vi går på promenad.

Hur målet ska utvärderas

Vi kommer att fråga barnen: "Vad är ett mönster?" igen. Samt lyssna in vad de säger i vardagliga samtal.

De kommer få i uppdrag att göra egna mönster i form av ett halsband/armband eller en pärlplatta.

 

Teoretisk bakgrund

Många forskare anser att det är viktigt att tidigt introducera mönster för barnen. Både Solem & Reikerås (2004) och Furness (1988) påpekar att vi genom skapandet av mönster kan utveckla strategier inom matematiken.

Dokumentation

Vi kommer att göra dokumentation genom att sätta upp alster som barnen gjort. Barnen kommer även att få fotografera med kamera eller IPad. En del av barnens tankar kommer vi också att dokumentera och presentera. En del av detta kommer ni att kunna följa genom UNIKUM.

Samverkan med vårdnadshavare

Olika datum.
Delaktighet/inflytande/kommunikation med vårdnadshavare

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: