Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kroppen

Skapad 2016-04-06 17:21 i Hulanskolan Lerum
Planering av arbetsområde som tar upp kroppens organsystem, fysisk- och psykisk hälsa och vad som händer i kroppen i puberteten.
Grundskola 4 – 6 Biologi

"Vår fantastiska kropp"

 Nu kommer vi inleda ett stort arbete i No - biologi, där vi lär oss mer om kroppen. Ni kommer få möjligheter att lära er mer om människans organsystem, pubertet och hur hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel.

 Vi kommer skapa vår egen ”kroppenbok” där vi fyller på med fakta, bilder och dokumenterar försök som vi gör. Boken kommer bestå av olika kapitel, där varje kapitel handlar om ett organ eller ett organsystem.

Varje kapitel kommer inledas med att vi ser på en film som innehåller både fakta och inspirerande försök/experiment. Därefter kommer vi samla på oss mer kunskaper genom samtal och att läsa texter, både enskilt och tillsammans. I samtalen kommer ni att få möjlighet att ställa frågor utifrån era egna funderingar och tankar. På vissa av kapitlen kommer vi även genomföra några försök. Slutligen skall ni skriva era egna faktatexter som ni klistrar in i kroppenboken. 

Innehåll

Förmågor vi tränar

Kopplingar till läroplan

 • Bi
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
 • Bi
  Syfte använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
 • Bi  4-6
  Kropp och hälsa Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Bedömning

Ditt arbete kommer bli bedömt både under lektionstid vid samtal och diskussioner samt ditt slutliga arbete med kroppenboken. Se mer i bedömningsmatrisen under fliken bedömning.

Uppgifter

 • Kroppenboken

Matriser

Bi
Kroppen

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Aspekt 1
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: