Idag är ett aktivt arbete mot en hållbar utveckling centralt och något som alla ska finna intressenat att delta i. Barnen ska redan i förskolan bilda sig en förståelse för vad hållbar utveckling är och hur man som enskild individ och grupp kan bidra för en mer hållbar framtid.
Barnen har under samtal med varandra och pedagoger visat intresse för naturens förändringar vid årstidsskiften, de har haft frågor och en vetgirighet att skaffa sig kunskap om de djur de hittar ute på gården. De har berättat och visat intresse för narurens liv, hur man odlar, vad som behövs osv.
Barnen ska få erfara hur man odlar, vad man behöver, hur processen sker och varför vi gör det. Barnens intresse är just nu maskar och att se processen från frö till färdig växt.
Barnens tidigare erfarenheter är att de har fått en förståelse för vad fröet behöver för att växa. Att vatten, sol, jord och kärlek är viktiga för att det ska bli en färdig växt.
I undervisningen får barnen vara med och plantera i våra pallkragar och även plantera sina egna frön i sina egna krukor som de själva gjort.
I utbildningen är tanken att vi ska se processen från frö till planta med hjälp av digitala verktyg i form av smartboard.
Efter detta är ett samtal planerat där barnen får reflektera och bearbeta sina upplevelser tillsammans och dela med sig av sina tidigare erfarenheter av fenomenet.
Jag som pedagog behöver vara uppmärksam och påläst om vilka sorters frön eller grödor som ska planteras så att det blir någonting av det. Att vara aktiv och närvarande i barnens utforskande och vara observant på vad barnen tycker är roligt och intressant kring processen.
För att nå målet behöver barnen och jag som pedagog vara uppmärksamma och påminna varandra om vad fröt behöver för att växa. Ett medvetet bruk av glädjens pedagogik där både pedagoger och barn är intresserade och känner att de är delaktiga i proseccen är otroligt viktigt då det är en process, det tar tid.
Den teori jag som pedagog stödjer mig mot i detta är vygotskys teori om det kollektiva lärandet. Vi lär bäst när vi lär av och med varandra.