Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Stavning, grammatik, skrivregler

Ljungbyskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 28 augusti 2018

När man skriver är det viktigt att känna till olika skriv- och stavningsregler. Ord som låter lika kan betyda olika saker beroende på hur de stavas. Ett kommatecken på rätt plats underlättar för läsaren att förstå texten. Vi arbetar med detta genomgående under hela läsåret.

Syfte

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Bedömning

Du blir bedömd på din förmåga att:

- Skriva texter där du använder dig av skrivregler på ett korrekt sätt, ex stor bokstav, punkt, kommatecken, frågetecken, utropstecken, talstreck.

- Stava ord och använda dig av olika stavningsregler.

- Dela in ord i ordklasser och böja dem utifrån betydelse, ex springa, sprang, sprungit

Undervisning och arbetssätt

Vi kommer att arbeta enskilt och i grupp. Vi kommer föra diskussioner kring olika skriv- och stavningsregler. Du kommer få möjlighet att pröva dina färdigheter i olika skrivuppgifter. Vi arbetar med och diskuterar Veckans ord och Boken om svenska.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback