Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Trygghetsperiod/inskolning på Klövern

Skapad 2016-04-08 20:30 i Pysslingen Förskolor Skrindan Pysslingen
En pedagogisk planering om hur trygghetsperioden/inskolningen på Klövern går till.
Förskola

I maj och augusti kommer det nya barn in till avdelningen Klövern. Vid inskolning av nya barn har vi alltid vad vi kallar en trygghetsperiod. Trygghetsperioden kan variera lite i längd men brukar pågå i ett par, tre veckor.

 

Innehåll

Hur går vi tillväga?

Vid nya gruppkonstellationer är det bra för alla barn, nya som gamla, att få en "omstart".

Vid denna period gör vi inga större utsvängningar utan vi vistas på förskolan och utforskar tillsammans med barnen miljön inne liksom ute. Allt för att skapa en trygg bas att stå på. Vi lär oss tillsammans dagens olika rutiner som vi ej ruckar på.

Vi inleder samlingen varje dag med en namn sång ,sen sjunger vi samma sorts sånger och leker samma sorters gruppstärkande lekar. Det är samma pedagog som håller i samlingen vid trygghetsperioden.

Pedagogerna har sina givna roller och vi är aktiva och undersöker tillsammans med barnen. Vi skapar tillsammans med barnen gemensamma regler om hur man är en bra vän. Vi skapar även vän-målningar där alla har möjlighet att känna sig delaktiga.

Vi kommer att arbeta aktivt med Kompissolen ,när barnen är delaktiga blir de mer involverade i verksamheten.Barnens egna tankar och åsikter om hur en bra kompis ska vara tas tillvara.Barnen tränar förmågor som språk,reflekterande tänkande och främjar sitt eget värde ,då de får uppleva att det de säger är viktigt.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: