Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

"Matilda" av Roald Dahl

Skapad 2016-04-11 10:21 i Klagstorps skola F-6 Trelleborg
Vi läser tillsammans ur ungdomsromanen "Matilda". Vi samtalar på svenska om boken och vi lär oss nya ord och fraser. Roald Dahl som skrivit boken är en mycket känd författare och flera av hans böcker har filmatiserats. Vi kommer förutom att lyssna, läsa och samtala även att se filmen och framföra en pjäs. Boken är ganska skojig och den handlar om en lite tjej som inte passar in i sin familj.
Grundskola 5 Svenska

Vi läser tillsammans ur ungdomsromanen "Matilda". Vi samtalar på svenska om boken och vi lär oss nya ord och fraser. Roald Dahl som skrivit boken är en mycket känd författare och flera av hans böcker har filmatiserats. Vi kommer förutom att lyssna, läsa och samtala även att se filmen som bygger på denna bok. Vi kommer att framföra en pjäs.  Boken är ganska skojig och den handlar om en lite tjej som inte passar in i sin familj.

Innehåll

Mål – Syfte, centralt innehåll och konkretiserade mål

Syftet med kursen är att du skall öka din förmåga att:

* förstå talad och skriven svenska
* att samtala på svenska
* att formulera dig kortfattat skriftligt om det du läst

Kopplingar till läroplan

  • Gr lgr11
    Skolans mål är att varje elev genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

Bedömning – Vad som skall bedömas och hur det går till. Kopplade kunskapskrav

Det är viktigt att du försöker läsa boken även om du inte kan förstå allt. Du kan fråga läraren eller slå upp svåra ord i ordböcker. Du kan också förstå en del av sammanhanget. Hur du försöker ta ansvar för din arbetsuppgift kommer att bedömas.

Hur mycket du kan förstå av innehållet i boken kommer också att bedömas och om du försöker uttrycka dig muntligt och skriftligt på svenska.

Du kan se tydligt i matrisen som du kommer att få hur detta kommer att bedömas. Fråga gärna om du undrar något. Lycka till i ditt arbete.

Kopplingar till läroplan

  • Gr lgr11
    Skolans mål är att varje elev genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

Undervisning – Genomförande och tidsplan

Vi kommer att läsa boken tillsammans och du ska skriva ner stödord efter varje lektionspass som du sedan kan skriva en kort berättelse om boken.
Vi fortsätter att läsa och samtala. Vi avslutar med att diskutera hur ni uppfattat boken "Matilda.

Vi kommer att se filmen och även spela upp en pjäs.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: