Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Verb, substantiv och adjektiv, ord med klass åk 4

Skapad 2016-04-12 18:30 i Vallhamra skola Partille
Grundskola 4 Svenska

För att kunna prata om språket och hur det funkar behöver vi begrepp som beskriver det. Vi sorterar och klassificerar orden för att kunna tänka och tala om dem. Det finns nio ordklasser men de allra största och viktigaste är verb, substantiv och adjektiv. I det här arbetsområdet kommer du att lära dig att känna igen och beskriva dessa fyra ordklasser. Utöver verb, substantiv och adjektiv kikar vi också på räkneorden.

Innehåll

Dessa punkter ur läroplanen kommer undervisningen att handla om

Kopplingar till läroplan

  • Sv
    Syfte urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  • Sv  4-6
    Läsa och skriva Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.
  • Sv  4-6
    Språkbruk Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Det här ska du lära dig

Du ska lära dig att beskriva och förklara vad som utmärker verb, substantiv, adjektiv och räkneord.  Du ska kunna känna igen och sortera verb, substantiv, adjektiv och räkneord.

Så här kommer vi att arbeta

Vi kommer att titta på grammatikbolaget på UR för intressanta genomgångar om de fyra ordklasserna.
Vi kommer att göra spännande övningar i tal och skrift om de fyra ordklasserna.
Du kommer att få leta efter, beskriva, sortera och leka med verb, substantiv, adjektiv och räkneord både inomhus och utomhus, ensam och tillsammans med dina kamrater.

Så här kommer du att få visa vad du kan

Din lärare kommer att lyssna och se hur aktiv du är på lektioner och i samarbetsövningar, hur väl du utför dina enskilda uppgifter.
Hur väl du kan sortera verb, substantiv, adjektiv och räkneord när vi har ordklassjakt.

Hur väl du kan beskriva och ge exempel på substantiv, adjektiv, verb och räkneord på ett skriftligt prov i slutet av arbetsområdet.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: