Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Karta, glob och världsdelar år 2 vt-16

Skapad 2016-04-14 07:44 i Ljungbyskolan Falkenberg
Vi lär oss om kartan, jordgloben och världsdelar
Grundskola 2 SO (år 1-3)

Nu ska vi lära oss mer om hur vår värld ser ut! Vi ska lära oss hitta i en kartbok, vad kartan berättar för oss, vilka världsdelar finns, vad heter de och var ligger de?

Innehåll

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Kopplingar till läroplan

 • SO
  Syfte - Geografi göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Bedömning - vad och hur

Du ska med hjälp av kartboken/globen kunna undersöka omvärlden, dvs. hitta platser och förstå vad kartan visar med hjälp av färger och symboler.

Du ska också känna till några viktiga begrepp, t.ex geografi, glob, väderstreck, kontinent, världsdel, kust, bukt, tätort.

Kopplingar till läroplan

 • SO   3
  Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.

Undervisning och arbetsformer

Kopplingar till läroplan

 • SO  1-3
  Att leva i världen Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.
 • SO  1-3
  Att undersöka verkligheten Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: