Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Eis kaufen

Skapad 2016-04-18 10:01 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
I detta arbetsområdet ska du lära dig att beställa glass på tyska.
Grundskola 7 Moderna språk - språkval

"Ich möchte gern ein Eis mit drei Kugeln, bitte! In einem Becher oder Waffel?" Så kan det låta när man ska beställa glass på tyska!

Innehåll

Arbetssätt

Vi läser kapitel 10 i boken som handlar om hur man beställer glass samtidigt som det händer något annat oväntat i glasskön. Vi går igenom typiska fraser som uppstår i en glasskiosk och vilka smaker det finns mm.

Du gör uppgifterna i arbetsboken s.101-106 som tillhör kapitlet.

Du ska sedan med din bordskamrat skriva en dialog som utspelar sig i en glasskiosk. Den ska innehålla: en beställning av glass, antal kulor, val av bägare eller våffla, ett problem (te.x du har en fluga i glassen), betalning.

Ni spelar upp dialogen v 19 . Du kan dina repliker utantill.

När andra redovisar lyssnar du och visar du att du har förstått vad dialogerna handlade om.

Bedömning

Du kommer att bli förhörd på fraserna och orden som är nya i detta arbetsområdet.

Du kommer att bli bedömd på din insats i dialogen enligt matrisen nedan.

Du kommer att bli bedömd på vad du förstår.

Reflektion

1. Vad lärde du dig inom detta arbetsområdet?

2. Vad behöver du tänka på inför nästa dialog du skriver och spelar upp?

3. Vad skulle du vilja ha som arbetsområde inom tyska?

4. Vilka förmågor skulle man kunna öva på i ditt förslag på arbetsområde? (läsa, skriva, höra, samtala)

Matriser

M2
Bedömingsmatris tyska - Tala

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Språk
ordförråd, idiomatiska uttryck, grammatik
Du uttrycker dig med ett enkelt och begripligt språk. En del brister i ordförråd och grammatik. Formella fel förekommer, men förstör inte förståelsen.
Du uttrycker dig med ett enkelt språk. Du visar på en viss medvetenhet gällande fraser, ordval och grammatik. En del formella fel förekommer som kan störa men förstör inte förståelsen.
Du uttrycker dig med ett enkelt men tydligt språk. Du visar på ett passande ordval och använder några grammatiska strukturer. Få formella fel.
Förståelse
Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo, samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehållet.
Eleven kan förstå det huvudsakliga innehållet och tydliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo, samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehåll och detaljer.
Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo, samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven visar sin förståelse genom översiktligt redogöra för och kommentera innehåll och detaljer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: