Vi går sedan ut på lekplatsen och gör praktiska övningar för att förstå begreppen tyngdkraft, friktion, jämvikt, hävstång och tyngdpunkt.
- Gungbräda - jämvikt, hävstång. Vi prövar oss fram till att få jämvikt på en gungbräda. Hur kan man göra om man väger olika? Vi prövar att lyfta varandra. Sedan lyfter vi varandra genom att använda gungbrädan och jämför hur det känns. Talar om hävstångsprincipen.
- Klätterställningen- tyngdkraft. Vi klättrar upp och släpper ner föremål med olika tyngd och olika former. Innan dess funderar vi vad som ska hända. Faller alla föremål lika snabbt?
- Rutschkanan - friktion. Vi släpper föremål med olika ytor och form ner för rutschkanan för att se vad som händer. Innan gissar vi vad som ska hända, vilket vi tror kommer snabbast ner. Vi jämför underlaget i kanan, vått - torrt, olika material.
- Balansbom - tyngdpunkt, balans. Vi provar att gå balansgång och se hur mycket man kan luta sig i sidled innan man ramlar. Vad är det som gör att man ramlar? Hur kan man återfå balansen? Hur kan man göra för att kunna luta sig och ändå hålla balansen?
Efter varje undersökning på lekplatsen diskuterar och dokumenterar vi det vi gjort med hjälp av egna bilder, foton och text.