Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matvärd-Gulsippan

Skapad 2016-04-19 17:54 i Pysslingen Förskolor Solängen Pysslingen
Verksamheten genomsyras av det omsorgsfulla lärandet, där varje barn ges goda didaktiska förutsättningar/utmaningar för att varje barn ska kunna utvecklas i sin fulla potential.
Förskola

SYFTE: 

Barnens inflytande i den dagliga verksamheten.

Innehåll

Strävansmål:

Kopplingar till läroplan

  • Lpfö98 Rev. 2016
    Arbetslaget ska ta till vara varje barns förmåga och vilja att ta ett allt större ansvar för sig själv och för samvaron i barngruppen,

VAD ska utvecklas/utmanas?

 

Varje barn ska utmana sin förmåga till att ta eget ansvar och utveckla sin självständighet och kommunikation, förmåga att använda matematik enkelt och roligt i vardagen. 

 

Kopplingar till läroplan

  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  • Lpfö98 Rev. 2016
    Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

Genomförande/HUR:

Vem/vilka:

 

En pedagog med ett barn.

Förberedelser:

Pedagogerna förbereder barnet stegvis från att barnet sätter upp sin egen bild på matvärdtavlan, handtvätt, se till att det är fint på bordet, tar fram det som behövs till dukning efter att ha kollat vad för mat som skall serveras. 

Aktiviteter:

Barnet själv berättar under dukningen hur hen resonerar vad en ska duka med. Behövs det kniv, gaffel eller sked? Djup eller flat tallrik? Barnet går med en pedagog till köket och hämtar maten.Sedan presenterar matvärden för sina kompisar vad det blir till lunch. Matvärden får bestämma vilket bord (våra tre bord har olika namn) som får gå och sätta sig. 

Efterarbete:

Vi dokumenterar med lärplattan och publicerar detta i barnens lärloggar. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: