Så länge människan har existerat har hon också funderat, ibland kring frågor som hon inte haft verktyg att besvara. Vilka är vi? Hur hamnade vi här på jorden? Hur började alltihop? Idag söker vi kanske svaren med hjälp av vetenskapen, men innan observatorier, labb och matematiska beräkningar fanns fick människor söka andra förklaringar. Därför kunde himlen bli en jättes huvudskål, ekot en sorgsen flickas röst och soluppgången...en förlossning. Ur svåra frågor har en enorm mångfald av berättelser växt fram. Genom att studera litteraturhistorien, sagorna och myterna, kastas vi tillbaks i tid och rum. Genom att sätta oss in i hur människor tänkte, kände och förstod bygger vi broar mellan oss och dem.
När vi de här veckorna läser, studerar och analyserar myterna och sagorna kommer vi också att göra en fantastisk resa över världen, genom historien och in i oss själva. Kanske kan de gamla berättelserna få oss att upptäcka något nytt?
v.16: Introduktion - genomgång myter. Vi läser en historisk myt (Odysseus möte med cyklopen), en skapelsemyt och en myt som förklarar stora existentiella frågor (Persefone och Demeter). Vi pratar om moderna myter t.ex. Klintenbergare och s.k. Creepy Pasta.
v.17: Folksagor/Konstsagor
v. 18: Textseminarium (Bedömningssituation - skriftlig uppgift)
v. 19: Temavecka
v. 20: Presentation av avslutande uppgift. Muntligt.
v. 21: Diskussioner - bedömning
v. 22.
v. 23. Avslutningsvecka
Analyserande/resonerande text om myter
Tvärgrupper -muntligt: Filmanalys